За състоянието на футбола в Русенски окръг

Загрижени за лошото състояние на футбола в Русенски окръг, някои физкултурни деятели от окръга споделиха в писма до редакцията на в. „Народен спорт“ своите впечатления за работата в тази насока. По-долу поместваме някои от писмата. Това трябва да послужи за повод на едно по-цялостно и задълбочено обсъждане на работата по футбола в Русенски окръг.

Кое спъва развитието на футбола?

Футболът в Русе години наред е в лошо състояние. Причините за изпадането на русенските отбори от „А“ РФГ, а и загубите, които търпят те сега, като участници в Североизточната „Б“ група от отбори на някои много по-малки градове като Коларовград (дн. Шумен – б.р.), Толбухин (дн. Добрич – б.р.), Попово, не са една и две и трябва да се анализират сериозно. Това е дълг на физкултурните ръководители, на футболните специалисти и деятели в окръга.

Русенските футболисти не разполагат с нито едно годно игрище, освен до известна степен това на „Локомотив“. На него тренират отборите на всички ДСО /доброволни спортни организации/ и се провеждат всички мачове. Често явление е да се струпват по 30-40 души състезатели. А къде да тренират отборите на колективите? В селищата от окръга положението е още по-лошо.

И до днес окръга разполага само с един-двама квалифицирани треньори по футбол. За това по терените се наблюдава лошо спиране и подаване на топката, неовладяни основни сръчности на футболната игра и тактическа безпомощност. Слаба е морално-волевата подготовка на състезателите. Те играят анемично и без висок състезателен дух. Причината за това трябва да се потърси в политотговорниците, които да провеждат системна възпитателна работа със състезателите-футболисти.

Работата с младите футболисти – светлото утре на русенския футбол, е слаба. Някои от организациите в Русе имат юношески отбори, но планомерно и системно с тях се работи само в „Червено знаме“ (треньор Иван Николов). За юношите-футболисти организациите не отделят треньори и не осигурят условия за растеж. Детски отбор има само Червено знаме (Русе). Шефовете – ДСО, не изпълняват задълженията си и не полагат грижи за подготовката на учащите се – футболисти. В повечето отбори от Русе и окръга могат да се видят предимно стари състезатели, „звезди“ от местен мащаб. На младите не се да смело път в отборите.

Тези и редица други слабости, които са спирачка за развитието на футбола в окръга, трябва да се отстранят, за да може да се разчита на бъдещи успехи.

Н. Боздуганов

Проявите на първенството

В тазгодишното първенство на окръга участваха 5 отбора от Русе и по един от Разград, Тутракан и Кубрат.

Отборът на Спартак (Русе) се представи общо добре. Състезателите му в първия полусезон не загубиха нито един мач, като отбелязаха 44 гола и допуснаха във вратата си само 6. Необходимо е да се поработи върху тактическите познания на състезателите, както и върху тяхната дисциплина. Те постоянно апострофират съдиите (Асенов, Иван Дишлиев, Пенчо Ламбев).

Състезателите на ДНА (Русе) са млади и надеждни. Те обаче трябва да наложат нападателния стил в своята игра, за да постигнат по-големи успехи. Червено знаме (Разград) е съставен от състезатели, които играят много бойко и с подчертана воля за победа. На тях обаче им липсва издържливост – резултат от липсата на целогодишна подготовка. Слаба издържливост показват и състезателите на Червено знаме (Кубрат).

Бившият член на „А“ РФГ Торпедо (Русе) започна първенството несполучливо. Впоследствие отборът заработи по-енергично върху своята подготовка и постигна успехи. Червено знаме (Русе) не е между челните отбори в групата, но радва това, че почти всички негови състезатели са младежи и показват добри данни да се развиват като футболисти.

Останалите отбори в групата показват съществени недъзи в играта си, поради несистемна подготовка и слаби грижи на организациите.

В окръга са създадени и две „Б“ окръжни групи с цел да се включат повече отбори в по-наситена състезателна дейност. Това е правилно. Но почти всички отбори (донякъде изключение правят „Спартак“ и ДНА от Русе) се включиха в първенството без подготовка и играта, която показват на терените, е от твърде ниско качество. Това не е случайно. На пръсти се броят отборите от окръга, които работят за своята подготовка по програма и под ръководството на треньор.

Почти всички отбори са без политотговорници, в резултат на което все още се срещат хулигански прояви по игрищата. Това е нетърпимо, като се има предвид инцидентът по време на мача Торпедо (Русе) – Локомотив (Стара Загора) и последвалите след това решения за подобрение на работата по идейно-политичското възпитание на състезателите.

Ръководството и администрирането на окръжното първенство от секцията по футбол при Окръжния комитет по физкултура и спорт е незадоволително. Допуска се подаването на множество контестации, които при това не се разглеждат своевременно. Често явление е да не се явяват определените за ръководство съдии, а дежурни въобще не се назначават.

Организацията на състезанията не е на необходимата висота. В Русе се допуска да се провеждат мачове без мрежи на вратите (мачът „Спартак“ – „Септември“). Игрищата не се поливат и състезателите играят в облаци от прах. За ползването на съблекалните и душовете на игрището на Локомотив (Русе) са определени високи такси и състезателите се събличат на открито по пейките, а след мачовете нямат възможност да се изкъпят.

Тези слабости по провеждането на окръжното първенство, което в крайна сметка е мерило за състоянието на футбола в окръга, пречат за неговия растеж. Те трябва да се отстранят.

Н. Ганчев, Р. Петков, Б. Цанев

Съдийският кадър е слаб

Нашият читател от Русе Димитър Лазаров ни пише:

„Грубостите, апострофирането на съдиите и хулиганските прояви по игрищата в окръга са все още често явление. Вина за това имат и футболните съдии. Те не съумяват да овладеят играта и не винаги са възпитатели на футболистите. По време на финалния мач на първомайския турнир в Русе между отборите на „Динамо“ и ДИП „Гаврил Генов“, вследствие на лошо ръководство, някои от състезателите на двата отбора с сбиха и публиката нахлу в игрището. Често явление е, при гостуването на отбори от други селища, съдиите от Русе, заслепени от местен шовинизъм, да дават несъществуващи засади за гостите и други предимства на своите отбори. Така по време на приятелско състезание между софийския „Локомотив“ и Локомотив (Русе) съдията К. Стойков отмени напълно правилно отбелязан гол на Локомотив (София) под предлог на засада. Такава „помощ“ от съдиите явно няма да помогне за издигането на футбола в родния ни град.“

Председателят на секцията по футбол в Окръжния комитет по физкултура и спорт – Разград (Русенски окръг) Иван Бонев също пише за слабия съдийски кадър по футбол в Русенски окръг:

„Подчертано лошото ръководство на повечето от срещите, изразено най-често в пристрастие към отборите от Русе, от няколко години насам се отразява зле и върху съзнанието на състезатели и ръководители. Примери за лошо ръководство и безпринципност могат да се посочат много. От това състояние на нещата трябва да се излезе. И досега обаче секцията по футбол при Окръжния комитет по физкултура и спорт отбягва да включи в своята съдийска колегия съдии от околните центрове. Така от Разград са предложени да бъдат включени в съдийския състав съдиите М. Георгиев и Л. Кръстев, които с нищо не са по-лоши от колегите си от Русе, но на тях не се поверява ръководене на състезания.“

Напишете първия коментар

Напиши коментар