Концесионерът на стадион „Локомотив“ върви към тих банкрут

Централната трибуна и козирката на стадиона по време на ремонтните дейности през септември 2011 г.

Частният футболен клуб „Аристон“, който взе на концесия стадион „Локомотив“ в Русе в началото на 2006 г., е на крачка от пълен банкрут, твърдят източници на Lokomotiv1930.com. След като преди повече от година представителният отбор на клуба прекрати участието си в Североизточната „В“ група, в последствие детско-юношеските формации на „Аристон“ също са разпуснати, а инвестиционната дейност на стадиона е прекратена.

От спортно-състезателния сезон 2013/14 „шивачите“ де факто вече не са член на Българския футболен съюз и нито един техен отбор, включително формациите за деца и юноши, с които непрекъснато се парадираше в медиите, не участват в официалните първенства и турнири. Единствената дейност, която до началото на зимата на 2013 г. все още се развиваше на стадиона, беше „тренировъчна дейност“ за шепа невръстни малчугани, водена лично от президента на клуба и единственият останал треньор Тодор Тодоров. Друго емблематичнно име от щаба на „шивачите“ – Драгомир Григоров – треньор в клуба от деня на създаването му, както е известно, премина като помощник-треньор в „Дунав 2010“.

Огромно разочарование от импулсивните решения на ръководството на клуба преди година изразиха част от футболистите на представителния тим. Тогава ден преди началото на пролетния полусезон в Североизточната „В“ група всички бяха освободени, без шансове да си намерят друг отбор, заради завършилата вече зимна подготовка и селекция в останалите клубове. Разочарованието остана и през лятото за представителните детско-юношески отбори на „Аристон“, които трябваше да участват първенствата на зона „Русе“ през настоящия сезон.

Отделно, недвусмислено беше обявено, че инвестиционната дейност на стадион „Локомотив“ ще бъде прекратена. Мегаломанският проект „Бобо Зендер Арена“ е официално замразен, въпреки че реалностите и без това нямат нищо общо с художествената измислица, качена като картинки в сайта на „Аристон“. Припомняме, че договорът за концесия на стадион „Локомотив“ изтича в началото на 2021 г., но е възможно да бъде прекратен, ако концесионерът не изпълнява задълженията си по него. Собственик на стадиона и спортните съоръжения е Община Русе.

Всички тези съкращения на разходите оставят широко отворен въпроса за финансовата състоятелност на собственика на „шивашкия“ клуб. Като махнем безплодните опити на „Аристон“ да се обяви за „наследник“ и „възродител“ на традициите на Локо (Русе) и огромните средства хвърлени за реклама, PR и медийни публикации в тази насока, биха могли да се добавят още и още не случили се неща. Като например, участието на представителният отбор на клуба в професионалния футбол, смелите мечти за „А“ група и евротурнири, модерен европейски стадион, футболна академия, първи „Айнтрахт“, втори „Литекс“ или трети „Лудогорец“ на Балканите – всичко това към днешна дата изглежда толкова несъстоятелно, че едва ли и децата биха повярвали на тези намерения.

Изглежда залезът на футболната „империя“ на семейство Синабови наближава. В оставащото време единствените възможни крачки са имитиране на дейност чрез участие на шепата останали дечица в неофициални турнири и някакви имагинерни надежди, че могат да се генерират приходи от базата чрез наемни отношения с трети лица.

Мегаломанските амбиции на „Аристон“ доведоха до изпадането му в пълна изолация към днешна дата. Крайно обтегнати са отношенията му с Българския футболен съюз и с Община Русе, футболната общественост в града отдавна също е обърнала гръб на „шивачите“. Очевидно е, че при това положение и при липсата на собствени финансови възможности, този проект е обречен, въпреки изначално добрите намерения на организаторите му.

Пълната реконструкция на стадион „Локомотив“ и превръщането му в модерно спортно съоръжение засега остава само на книга.

3 коментара

  1. Причината за сегашното положение на Аристон е прекалено лична, за да си позволим да я оповестим публично. Не сме жълта преса. Г-н Синабов си я знае най-добре.

  2. Драги Радко,
    Преди да коментирам горе написаното, ще ти кажа, че аз също не съм бил съгласен, ФК Аристон да взема историята на ФК Локомотив. Същото положение е и с другия русенски клуб ФК Дунав, който само за последните 20 години, какви ли не имена и собственици смени.
    Да се върнем на написаното. Не знам защо си толкова озлобен към Аристон и президента Синабов (между другото той е мой възпитаник), но в някои отношения не мога да се съглася с теб. Ти си напуснал България преди 5 год. и съм сигурен, че помниш какво представляваше ст. Локомотив. Пълна разруха, без вода, децата си я носеха от вкъщи, тоалетните като покрай някои магистрали. Буренаци и змиярници. Сега стадиона е едно приятно място, където родителите си носят с удоволствие малките деца да тренират. Направеното могат да завидят почити всички спортове в Русе. Точно по тази причина не мога да се съглася с горе написаното. Естествено, когато една фирма има проблеми, това рефлектира и към съпътстващите дейности. Може би има и други причини, за които ние не знаем. Това е моето мнение.

    • Моите уважения, Г-н Марков! Публикували сме около 100 снимки на стадион „Локомотив“ от различни периоди в последните почти 10 години – всеки може сам да види какво е било и как е сега: http://lokomotiv1930.com/?page_id=187&wppa-album=6&wppa-cover=0&wppa-occur=1 Нито сме крили, нито сме обезценявали направеното. Проблемите са други и са ясно посочени. А нали можем да се сетим как ще изглежда стадиона след няколко години, ако бъде оставен на произвола на съдбата, заради фалита на концесионера.

Напиши коментар