Къде се е намирало игрище „Алеите“?

Спортно Русе

Сайтът Lokomotiv1930.com представя рубриката „Спортно Русе“. В тази поредица от статии спортният журналист Радко Димитров разказва за интересни факти и събития от спортната история и традиции на крайдунавския град.

Спортистите на Добруджа (Русе) са увековечени на снимка през 30-те години на игрище „Алеите“. Отзад вдясно се вижда новопостроеният Механотехникум /тогава Механо-техническо училище/. При правилна проекция излиза, че една от вратите на този първи русенски митичен „стадион“ е била на мястото на Вазата в Парка на младежта. Точното място на „Алеите“ е цялата днешна градинка на Вазата в парка.

Спортен клуб Добруджа (Русе)

Членове на спортен клуб Добруджа (Русе) в средата на 30-те години. Снимката е правена на областното игрище "Алеите". Вдясно се вижда новопостроената сграда на Механо-техническото училище. © Репродукция: Никола Христов, Нанко Нанев.

Областното игрище на Русе

Игрище „Алеите“ е известно като „Областното игрище“ на Русе, защото на него са се провеждали официалните срещи по футбол, наричани още федеративни мачове на Русенската Окръжна Спортна Област /РОСО/. „Алеите“ функционира още от началото на 20-те години на XX век. Първоначално е представлявало гола поляна. През лятото на 1926 г. е изградена висока дървена ограда, опасваща цялото игрище, тъй като за футболните срещи са се продавали билети за вход, което е било основен приход на финансиране за русенските клубове по това време.

Туристичеки дом
Първата „футболна“ сграда в Русе е намиращата се на игрище „Алеите“ туристическа хижа.

На други снимки от 20-те години ясно личи, че вратите са без мрежи. По спомени на съвременници това често пораждало спорове има ли гол или не. Мрежите на вратите на „Алеите“ с появят през 30-те години. Първоначално са телени, което понякога довеждало до спукване на топката при по-силен удар. Впоследствие, телените мрежи са заменени с мрежи от въже, разрешавайки проблема със спуканите топки.  Откъм страната на болницата, до самия терен се е намирала малка туристическа хижа, която е разрушена от паднала бомба по време на Втората световна война. Хижата е била използвана за съблекалня на футболистите и като място за отдих на официалните лица преди и в почивката на мачовете.

Игрище „Алеите“ е разрушено през 1953 г. във връзка със строежа на „Дома на културата“ и „братската могила“ с паметника на Альоша. Преди това, през 1939-1940 г., е построен първият стадион „Локомотив“, който остава единственият годен терен за футбол в Русе в периода от 1953 до 1956 г., когато е открит сегашният Градски стадион.

За хората от снимката

Добруджа (Русе) е спортно дружество на бежанците от Добруджа, откъдето идва и името. След Балканските войни Румъния окупира цяла Добруджа и това принуждава след 1913 г. и особено в годините на Първата световна война много българи да напуснат областта и да подирят подслон в пределите на Царство България. Причината е системният терор и отнемането на собствеността, упражняван години наред румънските власти спрямо българското население в Добруджа. Русе, като голям град, приема значителен брой от тези бежанци.

Те изграждат собствен квартал между днешните улици „Алеи Възраждане“ и „Плиска“ – източно от Механотехникума до района на училище „Братя Миладинови“. Този район е известен като добруджанския квартал на Русе преди Втората световна война. Почти нищо не е останало от него в наши дни, поради жилищното панелно строителство по време на комунизма.

В този район е развивало дейност спортното дружество „Добруджа“, основано през 1929 г. Екипите им са златисто-жълти фланелки и черни или бели гащета. Добруджа (Русе) съществува до декември 1944 г., когато по разпореждане на новата власт е „обединено“ с Напредък и на практика престава на съществува.

Добруджа (Русе) е двукратен шампион на Русе по футбол през сезони 1937/38 и 1943/44.

Вазата
Мястото на игрище „Алеите“ 60 години след разрушаването му.

Напишете първия коментар

Напиши коментар