НА ФОКУС: Доростол 2013 (Силистра)

Локомотив (Русе) ще отбележи завръщането си в първенството на България след 14-годишна пауза в събота, 13 август, от 18:00 ч. Русенските „железничари“ ще изиграят първия си официален мач след 2002 г. далеч от дома – на стадион „Луи Айер“ в Силистра срещу местния Доростол 2013. Двубоят е от първия кръг на тазгодишното първенство на Североизточната трета лига.

За последно „червено-черните“ играха на 25 май 2002 г. в мач от Североизточната „В“ група, когато в последния кръг победиха Локомотив (Каспичан) в Русе с 4:3. Тогава, пред 500 свои верни фенове те вдигнаха шампионската купа на дивизията, даваща им право на промоция в „Б“ група след пет години, прекарани в трето ниво на родния футбол. Месец по-късно, обаче, клубът беше закрит от тогавашното ръководство.

Поглед към историята

Съперничеството между Локомотив (Русе) и Доростол (Силистра) започва точно преди 70 години. През 40-те години на XX-и век железничарите са абсолютен хегемон, както в Русе, така и в областта, към която тогава е причислен и град Силистра. Първият мач между двата отбора е на 7 април 1946 г. и се играе пред рекордна за времето си публика от 6 000 зрители /по това време населението на Русе е около 55 000 жители/. Няколкостотин силистренци пристигат с кораб по Дунава специално за мача, който е областен финал в първото издание за Купата на Съветската армия. Логично, по-силният тим на Локомотив (Русе) печели с 4:2, като изпуска и дузпа, продължавайки напред в турнира. През този сезон е записано най-доброто представяне на железничарите в турнира за купата – полуфинал.

Иначе, последният мач в Силистра между Доростол и Локо (Русе) се е играл на 29 април 2000 г. и след драматичен развой домакините печелят с 3:2. Този двубой е от сезон 1999/2000 на Североизточната „В“ група, когато „Доростол ’97“, под чието име тогава участва силистренският тим, завършва първи и влиза в „Б“ група.

Последната победа на русенци в Силистра пък датира от сезон 1994/95 на Северната „Б“ група, На 10 юни 1995 г. в последния кръг на първенството, под името „Корабостроител“, нашите бият изпадналия вече от групата Доростол с 3:1.

Поуките от сезон 2014/2015 са извлечени

deqn-dechev
Деян Дечев позира с шампионската купа на североизток от сезон 2009/10, когато Доростол влезе в „Б“ група. Днес той е старши треньор на силистренци.

Сегашният футболен клуб „Доростол 2013“ е носител на вековната традиция на силистренския футбол. През сезон 2014/2015 тимът, използвайки лиценза на ФК „Брадвари 08“ от едноименното село, беше включен направо в първенството на Североизточната „В“ група. Малкото време за подготовка и неопитността на състава му отреди ролята на „брашнения чувал“ и логично Доростол 2013 зае последното място с едва 8 точки актив.

Според треньора на силистренци Деян Дечев, поуките от това прибързано участие във „В“ група са били извлечени. С ясна стратегия за развитие Доростол 2013 направи много силен сезон в местната Областна група, където триумфира с титлата. Финалната среща срещу Вихър (Любен) бе спечелена безапелационно с 6:0 пред внушителните за четвърта дивизия около 2 000 зрители на стадион „Луи Айер“.

“Целта пред отбора е да се обиграем в първенство на Трета лига сред постойностни отбори. Годината, през която бяхме на поправителен в Областното първенство, ни даде много поводи за размисъл, като през това време успяхме да натрупаме опит, като изградим един наистина боеспособен отбор от млади местни момчета. Задачата ни е да се утвърдим в групата и да зарадваме изстрадалите фенове на Доростол с качествена игра”, казва пред местния сайт Silistra.cc старши треньорът Дечев.

Първи успехи при юношите

Специалистът изтъква, че средната възраст на състава е 21-22 години, като почти отсъстват опитни футболисти. Доростол 2013 набляга целенасочено на развитието на детско-юношеската школа, където за доста кратко време постигна сериозни успехи. Силистренци спечелиха миналогодишното първенство при юношите старша възраст в зона „Варна“, както и областното първенство при младшата възраст. Всичко това е повод за особена гордост за спортно-техническия щаб на клуба и дава оптимизъм за развитието на отбора в бъдеще.

Финансово рамо за Доростол 2013

Доростол 2013 влиза в новия сезон 2016/17 с бюджет от около 40 000 лв. Разчита се на средства от Община Силистра, която стои плътно зад клуба и е осигурила необходимите финансови гаранции за участието в Трета лига. Доростолци са подкрепени и от местни спонсори, сред които изпъква фирма „Пътстроймонтаж“, осигурила 15 000 лв. за клубния бюджет.


Използвани са снимки от профила на Деян Дечев във „Фейсбук“.

Мнения

Напиши коментар