Седем русенски клубове ще получат финансиране от държавата

СК по академично гребане Локомотив (Русе)

Седем спортни клубове от Русе са одобрени да получат финансова помощ по проектите по програмата на Министерството на младежта и спорта „Спорт за децата в свободното време“ за 2014 г. Проектът е на обща стойност един милион лева, която ще се реализира в 67 населени места през годината. В безплатните занимания по избран спорт ще могат да се включат повече от 10 000 деца в национален мащаб под ръководството на квалифицирани спортни специалисти.

Най-много средства от Русе ще получи Спортният клуб по кану-каяк „Локомотив“ – 5 500 лв, следван от Спортният клуб по академично гребане „Локомотив“ – 5 200 лв. И двата клуба ще организират занимания за подрастващите на гребната база в лесопарка „Липник“.

5 000 лв от държавата ще получи и Лекоатлетически спортен клуб „Локомотив“. Клубът на Венета Симеонова ще осигури на децата свободни мероприятия в залата на комплекс „Ялта“.

Другите русенски клубове с пари по програмта „Спорт за децата в свободното време“ са СК „Бадминтон“ (финансиране в размер на 4 000 лв.), СК по волейбол „Дунав“ (4 000 лв), СК „Русе“ – карате (3 300 лв). 4 000 лв ще получи и СК „Спорт Волей“ от село Щръклево, който ще проведе мероприятията си в залата на местното училище „Христо Ботев“.

Целта на програмата е разширяване на обхвата и създаване на мотивация на децата за участие в спортни занимания с цел подобряване на физическата им дееспособност, разнообразяване и пълноценно използване на свободното им време чрез здравословна двигателна активност.

Проектите са в две направления – „Начално обучение по вид спорт“ и „Спортни занимания през ваканциите“. И седемте русенски проекта са по първото направление.

„Една от нашите политики е осмисляне на свободното време на децата чрез реализиране на програми за повишаване на двигателната им активност. Пълноценното използване на свободното време на подрастващите е заложено в младежката ни стратегия и е елемент от програмата на правителството в тази посока”, заяви спортният министър Мариана Георгиева по повод огласяването на финансираните от държавата клубове.

Мнения

Напиши коментар