Футболната история на русенските „железничари” не бива да бъде подменяна с фалшификати

от Радко Димитров*

Футболната история и статистика представляват сложна материя, колкото и лесно да изглежда отстрани. Само ако не си прекарвал часове и дори цели дни в българските бибилиотеки и филиалите на Държавния архив, можеш да си мислиш, че това е лесна работа.

Наскоро бях поканен на една презентация и открита пресконференция от ръководството на един от най-новите футболни клубове в Русе – ФК Аристон. Наред с материалите, предоставени на медиите, получих и лист с историята на младия русенски отбор. С ужас видях, че хората от клуба са решили да се самообявят за най-стария съществуващ клуб в Русе. Нещо повече, освен, че са заимствали реалната история на ФК Локомотив (Русе), те са си позволили да подменят, или по-точно казано, да фалшифицират историческите данни за русенския „железничарски” клуб.

Историята „цъфна“ на сайта на Аристон по метода „copy&paste“. Фалшификаторът е подменил името на Локомотив с Аристон навсякъде в статията..

Като радетел за футболната история на град Русе и симпатизант на Локомотив (Русе) ще си позволя в следващите редове да внеса няколко пояснения, относно това, което е сторено, навярно несъзнателно, от хората от ФК Аристон. Защото това, представлява реално подменяне на историческата истина, нещо, което бе характерно за отминалия тоталитарен строй и не бива да се повтaря в новите демократични времена

Ето как започва листчето с историческата справка за ФК Аристон:

„Аристон“ е най-старият съществуващ до днес русенски футболен клуб. Създаден е под името ЖСК (Железничарски спортен клуб) през 1928 – 1929 г. и официално получава своята регистрация на 4 декември 1930 г. – дата, която се приема за основополагаща на ФК Аристон…

С оглед на футболната история датата 4 декември 1930 г. е дата, на която ЖСК е бил регистриран официално в РОСО (Русенска окръжна спортна област). Т.нар. основополагаща дата на ФК Аристон е някъде през близката 2004 г. и фактически ФК Аристон няма нищо общо с ЖСК, преименуван през 1945 г. на Локомотив (Русе).

… През 1949 г. отборът е разформирован и преустановява участието си в официални първенства и турнири. Традицията се съхранява във футболната секция към работническа спортна организация „Локомотив“, като футболният клуб е възстановен и отново е допуснат до участие в официални състезания…

Ето го и първоизточникът за „вдъхновението“ на фалшификаторите от Аристон.

През 1949 г. Локомотив (Русе) не е разформирован, а участва в едно общоградско обединиение, заедно с други два русенски отбора. На 16 февруари 1949 г. на събрание на спортните колективи в града ни е взето решение да бъде формирано Общоградско физкултурно дружество „Дунав”, което обединява „Динамо” (1944 г.), Локомотив (основан през 1930 като ЖСК) и „Русенец”(1947 г.). Месеци по-късно, във връзка с реформите в българското спортно движение и създаването на ДСО (Доброволните спортни оргранизации), „Дунав” става ДСО „Торпедо”, чието име носи до 1957 г., когато името „Дунав” е възстановено. ДСО „Торпедо” обединява работниците и служителите в системата на транспорта, тежката промишленост, електрификацията и минното дело. Наред с ДСО „Торпедо” в Русе са създадени още няколко ДСО – по-известните са Динамо и Спартак, както от армейският отбор ДНА (СКНА), които имат записани участия в първенството на „Б” група през 50-те години. В края на 1950 и началото на 1951 г. властите извършват малка промяна в някои ДСО, като от Торпедо се отделя новото ДСО Локомотив, което обединява само работниците от железопътния транспорт. Така в Русе Локомотив е един вид „възстановен” и още през сезон 1953 вече е сред участниците в Североизточната „Б” група, където завършва 6-ти.

… Шефовете обявяват публично, че отбора няма бюджет да започне сезона и през лятото на 2002 г. тогавашният президент се оттегля. За период от около две години, отборът е преименуван на „Локомотив 2001“, но по това време съществуват само детско-юношески гарнитури…

Тук новите „творци” на футболната история на Локомотив (Русе) тотално са се оплели в това кой отбор кой е? Правилното е, да се каже, че ФК Локомотив (Русе) престана да функционира през лятото на 2002 г. и досега (2007 г.) не е подновявал дейността си. Намесеният в случая ФК Локомотив 2001 фунционира още от 2001 г., т.е. по времето, в което ФК Локомотив (Русе) все още се състезаваше в Североизточната „В” група и даже спечели първенството през сезон 2001/2002. Абсурдно е, да се твърди, че ФК Локомотив (Русе) се е преименувал на Локомотив 2001 за период от две години, защото и двата клуба развиваха дейност по едно и също време. В последствие ФК Локомотив 2001 участва във формирането на новия ФК Дунав през 2003 г., заедно с президента си Севдалин Петров, треньора Енгибар Енгибаров и всички свои детско-юношески формации.

… През септември 2004 г., когато президент става Николай Синабов, клубът приема сегашното си име „Аристон“…

Жалко е, за бившият играч на Локомотив (Русе) Николай Синабов, да не е наясно, че през септември 2004 г. е станал президент на клуб, който е съшествувал преди септември 2004 г. Нито един русенски футболен клуб през септември 2004 г. не е променил името си на Аристон. Историческата истина е, че тогава бе учреден чисто нов футболен клуб с името „Аристон”, който по никакъв начин не е свързан с друг футболен клуб. Дори самото ръководстово на ФК Аристон тогава спомена, че новият отбор ще се опита само на повтори успехите на Локомотив (Русе). И нито дума за наследяване или правоприемност на ФК Локомотив.

…Предишни названия: ЖСК (1930-1945), Локомотив (1949-1957), Корабостроител (1992-1995), Локомотив-Чикаго (2001-2002), Локомотив 2001 (2003-2004), Аристон (от 2004)

С оглед на изложеното до тук, последната част от историята на ФК Аристон не се нуждае от коментар, но все пак е добре да бъдат отбелязани техническите неточности на „новите футболни историци”. Според хронологията през периода 1945-1949 не е имало отбор или той се е казвал „Аристон”?! Истината е, че ЖСК е преименуван на Локомотив в периода 1945-49 г. След това от 1949 г., при формирането на „Дунав” (ДСО „Торпедо”) Локомотив за около година и половина не съществува и е възстановен през 1951 г. Традицията през това време все пак е съхранена във футболната секция към Спортния клуб на ЖП възел – Русе. Малко известен днес факт е, че за кратко през 1958-59 „железничарският” клуб носи името ЛВЗ „Васил Коларов” – на най-старата тракция в България, основана през 1866 г.

И това не е случайно, защото русенският Локомотивно-вагонен завод е построил днешния стадион „Локомотив” със собствени средства и с доброволен труд на своите работници. Като цяло ръководството на ЛВЗ „Васил Коларов” винаги е стояло плътно зад ДФС/ФК „Локомотив” през годините след това до 1989 г. Пак в линията на тази хронология, ще отбележим, че липсва периода 1957 – 1992 и1995 – 2001 г., когато отборът носи името Локомотив. Последните две имена в тази хронология нямат място в историята на ФК Локомотив. Не съществува никаква историческа връзка между Локомотив (1930 – 2002 г), Локомотив 2001 (2001 – 2003 г.) и Аристон (от 2004 г.). От гледна точка на футболната история и статистика тези три клуба са напълно независими един от друг субекти. Всичко останало е плод на някаква лична амбиция на хората от ФК Аристон и тотална подмяна на историческата истина за ФК Локомотив (Русе).

_____________________________________________________________________
* – Авторът е кореспондент на в.”Меридиан мач” в Русе и член на Българската асоциация по футболна история и статистика

Напишете първия коментар

Напиши коментар