20 години в служба на Локомотив (Русе)

На 10 май 2001 г. в прохождащото тогава родно интернет пространство се появи сайтът на Локомотив (Русе). Вече 20 години Lokomotiv1930.com e във вярна служба на каузата на русенските „железничари“.

Наред със славната 90-годишна история на Локомотив (Русе), „железничарският“ сайт също има  достоен летопис, начеващ сега своето трето десетилетие. Защото през всичкото това време тази интернет страница се превърна в истинска медия, отстоявайки неизменно своите принципи – да информира и да популяризира историята, традициите и постиженията на нашето „Локо“.

Вдъхновен от феновете, Lokomotiv1930.com се ползва с огромното доверие на ръководителите и на треньорите на Локомотив (Русе), а с годините се превърна и в притегателен център за ветераните на отбора, за многобройните привърженици и приятели на русенските „железничари“.

Обективната и достоверна текуща информация, заедно с богатите архивни материали като снимки и текст, представляват съвкупността от уникалното съдържание, което Lokomotiv1930.com предлага вече повече от 20 години на своите хиляди посетители.

Благодарим Ви за доверието!

Радко ДИМИТРОВ
основател на Lokomotiv1930.com


Повече за историята на сайта на Локо (Русе) прочетете в следващите редове:

Домът на „железничарите“

Първият локосайт 2001 г.
Първият локосайт www.lokomotiv1930.dir.bg през 2001 г.

Lokomotiv1930.com води началото си от пролетта на 2001 г., когато интернет мрежите в България бяха малко на брой и слабо развити като обхват, а да имаш личен компютър с връзка към световната мрежа все още беше лукс и не толкова необходимост. Не повече от двадесетина футболни клубове имаха интернет сайтове и нашето Локо беше един от тях. Имаше новини, коментари, полезна информация, история, първи форум.

Паметен ще остане онзи 25 юли 2001 г. На тази дата за първи път в историята мач на русенски футболен отбор бе излъчен в интернет с коментар на живо. Това беше приятелската среща ЦСКА – Локомотив (Русе) в Трявна.

Този сайт, изглеждащ днес по детски наивен и шарен, всъщност беше един от най-модерните за времето си клубни сайтове у нас. Печалната съдба на футболния клуб остави ЛОКОМОТИВ Оn-line в застинало положение в периода 2002-2007 г., запечатал просто блясъка на славата от спечелената промоция в „Б“ група. Защото Локо (Русе) бе разтурен през 2002 г. в качеството му на актуален първенец. В началото на 2007 г. хостинг компанията Dir.bg промени условията си за ползване и след известно време свали сайта от интернет. Въпреки това, благодарение на модерните технологии на Archive.org този първи локосайт може да бъде видян и днес тук.

Добре дошли при Локомотив (Русе)!

Loko-Ruse.dir.bg
Loko-Ruse.dir.bg – Локосайт 2.0

С идеята да запазим жив спомена за нашето Локо, пуснахме нов локосайт през 2007 г. Успяхме да пренесем почти всички материали и информация на новото място. Като временно решение, този сайт изпълни своята мисия и дори помогна локомотивската кауза да бъде защитена, когато това се налагаше. По това време се появиха новият ни форум и локогрупата във фейсбук.

Междувременно технологиите се развиха с бясно темпо и днес, за да имаш приличен сайт не се изисква магистратура по програмиране. Сега новите ресурси и платформи предлагат безброй възможности да покажеш това, което искаш, максимално ефективно, така че посланията ти да достигнат до повече хора. Ето защо смятаме, че Lokomotiv1930.com е последното местоназначение. Мястото, където локомотивската кауза ще продължи да живее занапред.

Проектът Lokomotiv1930.com в сегашния му вид е подготвен под общата редакция на на основателя на сайта Радко Димитров.

Трудно е да се изброят всички помощници и спомоществователи на този проект през годините назад. Тези, които се чувстват пропуснати, моля да ни извинят. Обадете се, ще ви добавим.

Първите сътрудници на сайта бяха Калоян и Велизар, графичният дизайнер Борислав /пръв сканирал и обработил дигитално емблемата на Локомотив/, програмистът Пламен.

Неоценима бе помощта и вдъхновението получено от екипа на първия футболен сайт в България – Bulgarian-football.com. Неговите редактори Юлиян Дончев, Йордан Циров и Владислав Лазаров окуражиха нашите усилия да продължим напред.

Сегашната версия на клубната емблема на Локомотив (Русе) е обработена графично от Венцислав Николов от сайта BGclubs.eu.

С материали за сайта през годините помогнаха Александър Алексиев и Живко Накев, бившите футболисти Тома Филипов, Тайфун Мехмедов, Благой Ковачев, Александър Цонев, Цоню Кюранов, Ремзи Нуриев, Любен Марков, Константин Василев, Сава Пачеджиев, Димитър Станчев, Стоян Илиев, Илиян Памуков, Сашо Тодоров, лекарите на отбора Борис Попов и Иван Инджов, треньорите Петър Пенев, Тодор Тодоров, Никола Христов и др. Имената им са изброени поименно в секция „Дарители“.

Ценни дарения получихме, макар и посмъртно, от бившите футболисти на ЖСК и Локомотив (Русе) Лазар Башев, Илия Бахнев и Борис Митев, чрез техни близки и роднини.

Имахме ползотворно сътрудничество с подобни сайтове като тези на ЦСКА, Берое, Спартак (Варна), Енергия (Търговище), … и дори Дунав.

Принос към информацията имат почти всички русенски спортни журналисти през годините назад – Любен Гинев, Тодор Календжиев, Румен Максимов, Георги Христов, Росен Моллов, Ильо Драфилов и всички техни предшественици в последния век. Понеже в края на краищата писаното слово остава.

Завесата на футболната история на Локомотив (Русе) повдигнаха историкът Димитър Попов и изследователят Нанко Нанев. Тяхната работа в архивите и библиотеките в последните години помогна да се подреди пъзела на „железничарската“ летопис.

Никола Христов /статистикът, не треньорът -б.р./, както и футболният архив на Bulgarian-football.com, са източниците, от които са почерпени резултатите и класиранията на Локомотив (Русе) през годините назад. Техният принос към футболната история и статистика у нас е наистина епохален.

От началото на 2014 г. Lokomotiv1930.com пусна оптимизирана мобилна версия, напълно съвместима с iOS (iPhone, iPad, iPod Touch), Android, BlackBerry, Windows Phone, Nokia и др. В крак с времето, сайтът разполага и с профили в социалните мрежи Facebook и Instagram, както и в Twitter. Поддържаме и собствен видеоканал в YouTube.

===========================

mobile
Изглед от мобилната версия на Lokomotiv1930.com пусната на 5 януари 2014 г.

Напишете първия коментар

Напиши коментар