СК Локомотив (Русе) – джудо, самбо, ММА

Илиян Недков
Бронзовият медалист от Олимпийските игри в Москва Илиян Недков /в средата/ позира със завоюваното отличие в компанията на своя треньор Валентин Петров /вляво/. © Снимка: Lokomotiv-Ruse.eu

СК Локомотив (Русе)Спортният клуб Локомотив (Русе) – джудо, самбо и бойни изкуства води началото си от 1970 г. Тогава Валентин Петров полага основите на джудото в крайдунавския град. С неговата работа като треньор са свързани успехите на един от най-добрите български джудисти за всички времена Илиян Недков. Роденият в русенското село Сваленик спортист започва да тренира борба през 1972 г., но на следващата година се преориентира към джудото.

Валентин Петров
Валентин Петров поставя основите на джудото в Русе през 1970 г.

Първият успех на Илиян Недков е на Балканиадата в Гърция през 1979 г, където печели бронзов медал в категория 71 г. На проведените в Москва през 1980 г. летни олимпийски игри Недков печели за България бронзов медал. През следващата година нашият джудист завоюва сребърен медал на Европейското първенство в Дебрецен, Унгария. Следва сребърно отличие на Балканиадата през 1981 г., проведена в Перник и два златни медала от Балканиадите в румънския град Търговище през 1982 г. и в Белград през 1983 г.

Русенската школа продължава да жъне успехи по републикански и международни състезания през годините. Впрочем, спортен клуб „Локомотив“ е организатор на един от най-старите турнири по джудо в България „Дунавска купа“. Началото му е поставено през 1982 г.

1972 г. Стадион "Локомотив"
Валентин Петров извежда джудистите през тунела на стадион „Локомотив“ за демонстрация на зеления килим. © Снимка: Lokomotiv-Ruse.eu

Локомотив (Русе) стана отборен победител в последното издание на Дунавската купа в средата на октомври 2013 г. Състезателите на „железничарите“ Иван Димитров, Стелиян Кръстев и Теодора Александрова спечелиха златни медали. В сметката на Локо (Русе) от този турнир има още две сребърни и две бронзови отличия.

Големите надежди на СК Локомотив (Русе) са свързани с младия Валери Великов. Той е внук на основателя на клуба Валентин Петров, а баща му Владимир Великов е преподавател и треньор по джудо и самбо в Спортното училище в Русе. Още на 20-годишна възраст Валери е републикански шампион по бойно самбо, спечелил е редица отличия в джудото.

1972
Демонстрация по джудо на стадион „Локомотив“ през 1972 г. © Снимка: lokomotiv-ruse.eu

Другата страст на Валери Великов са смесените бойни изкуства, добили популярност под абревиатурата ММА (от английски mixed martial arts). След участие в турнира „Максфайт“ от веригата ММА в България, състезателят на СК Локомотив (Русе) е забелязан от треньора на националния отбор Теодор Карастоянов, който го включва в националния отбор за Европейското първенство в Киев, Украйна през 2013 г. След три безапелационни победи Валери достига до финала на шампионата на Стария континент. Макар, че губи по точки от представителя на Узбекистан, сребърното отличие е безспорен успех за дебютант на такъв висок форум.

Валери Великов
Велери Великов е в стихията си на ринга по време на двубой по MMA. © снимка: в.“Утро“

Посетете официалния сайт на СК Локомотив (Русе): www.lokomotiv-ruse.eu

Адрес:

ул. „Чипровци“ 40
7000 Русе, България

Телефони:

+359 87 662 3232
+359 89 444 2671

е-мейл:

office@lokomotiv-ruse.eu

Последните новини от СК Локомотив (Русе):

Напишете първия коментар

Напиши коментар