Акробатите на Локо (Русе) с участие на Европейското първенство в Германия

Смесената двойка на АК Локомотив (Русе) Елена Великова и Алекс Жеков ще представи България на 27-ото Европейско първенство по спортна акробатика. Друг състезател на „железничарите“, Христо Димитров, също е включен в българския отбор като част от мъжката четворка. Шампионатът на Стария континент ще протече до 4 октомври в зала „ЗАКСЕНарена“ в германския град Риза.

България ще участва със смесена двойка и четворка мъже на Европейското първенство по акробатика за мъже и жени в германския град Риза. Отборът отпътува вчера за Германия. Елена Великова и Алекс Жеков са състезатели на АК Локомотив (Русе). От 2011 година досега те са неотменни шампиони на България във всички възрасти. Създател и треньор на смесената двойка е Мариян Габровски. От самото начало с тях работи хореографът Силвия Малинова.

„Подготовката на Елена и Алекс върви доста тежко и трудно. В момента и двамата не са в добра форма. По тази причина сме намалили трудността при темповите елементи. И двамата работят усърдно и се опитват да увеличат натоварванията, доколкото позволява физическото им състояние в момента. При всички положения на Европейското първенство в Риза няма да бъдат на познатото си ниво и ще разчитаме основно на опита им. Ще им помогне и тяхната устойчивост. Те са доказали, че могат да се справят в трудни моменти и разчитам и този път успеят. Конкуренцията в смесените двойки при мъжете и жените е традиционно силна, но не е страшна, въпреки проблемите които имаме. Ако Елена и Алекс успеят да си изиграят програмата без груби грешки, ще успеем да влезем във финал. Ще бъде ужасно трудно като знаем на какво ниво сме в момента, но не сме се предали. Всъщност няма да имаме никакво оправдание, ако не попаднем поне в един финал. А на финал всичко е възможно. Нека първо да стигнем до него“, коментира треньорът Мариян Габровски, цитиран от сайта NovSport.bg.

Треньорът на Локо (Русе) Мариян Габровски с Елена Великова и Алекс Жеков. Снимка: архив

Мъжката четворка на България е обединение на три клуба: Деннис Андреев е от КСА ЦСКА София. Борислав Борисов започва да тренира акробатика в СК „Олимп“Лом, а по-късно преминава в КСА ЦСКА София. Христо Димитров е от АК Локомотив (Русе), а Венелин Първанов е от СК Олимп (Лом). Треньор е Юри Инджов от КСА ЦСКА София. „Тренирам този състав от една година. Здравословното им състояние е добро, с малки изключения. Усъвършенстваме темпова и смесена комбинация, в които са включени две свръхсложни упражнения. Целта ни е влизане във финала на ЕП и завоюване за медал“, коментира Инджов.

На европейския шампионат за младежи България ще участва в три категории: женска двойка Йоана Джунева и Виктория Кечева, смесена двойка Траяна Кръстева и Янислав Митев и тройка жени Виктория Чобанова, Моника Колева и Евгения Григорова. Квалификациите са на 1 и 2 октомври, а финалите – от 2 до 4 октомври. Йоана Джунева и Виктория Кечева са състезателки на КСА ЦСКА София. Техен треньор е Даниела Велчева. Траяна Кръстева и Янислав Митев са от КСА „Орел“ Айтос. Подготовката им за предстоящия шампионат на Стария континент води треньорката Гергана Денева от КСА Бургас. Моника Колева и Евгения Григорова са състезателки на СКА „Акро-Тамп“- Академик София, а Виктория Чобанова – на КСА „Нефтохимик 2011“ Бургас. През май тази година на международния турнир за младежи, който се проведе заедно със Световната купа по спортна гимнастика и акробатика във Варна, момичетата завоюваха два златни и един сребърен.

Междувременно вече завърши състезанието на най-младите акробати на Европейското първенство. Три финала бяха с българско участие. Женската тройка 11-16 години Василена Рабохчийска, Гая Диланова и Цветелина Данчева зае шесто място в крайното класиране, заедно с първия състав на Германия, с 27.000 точки. Мъжката двойка 12-18 години Светослав Георгиев и Мартин Симеонов, състезатели на АК Локомотив (Русе), също са на шесто място във финала с 27.050 точки. Мъжката четворка Алекс Владимиров, Иван Александров, Красимир Ангелов и Мартин Василев зае 4-о място във финала с 26.750 точки. Извън финалите женската двойка 12-18 години Йоана Петрова и Памела Йотова е на 9-о място, а женската тройка 12-18 години Александра Александрова, Александра Сярова и Дарина Божилова зае 16-а позиция.

Напишете първия коментар

Напиши коментар