Блестящ финиш

Локомотив (Русе) – Спортист (Нови пазар) 11:1

Финалният XXXIV кръг от първенството на Североизточната „В“ РФГ трябваше да даде окончателен отговор на въпроса кой щеше да бъде новият член на „Б“ РФГ – „Локомотив“ или „Доростол“.

Силистренските състезатели можеха да разчитат само на теоретическия шанс – да победят „Червено знаме“ в Омуртаг, а „Локомотив“ да загуби на своя терен от последния в таблицата на временното класиране – Спортист (Нови пазар). На практика обаче се получи тъкмо обратното.

Могат само да съжаляват русенските почитатели на футболната игра, които не бяха в неделния ден на стадион „Локомотив“. Имаше не само „дъжд от голове“ и много емоции, за които публиката винаги жадува, но преди всичко бе показан футбол от добро качество и то най-вече от страна на отбора шампион.

Гостите се съпротивляваха до 11-ата минута, когато Минчев (много деен в този мач) отбеляза първия гол. От тук нататък инициативата премина изцяло у локомотивци, които владееха топката и с умели комбинации, с далечни прехвърляния отляво и отдясно обсаждаха вратата на Великов.

В 14-ата минута девятката Господинов увеличи на 2:0, а няколко минути след това Петков с хубав далечен удар от около 30-40 метра постигна трети гол.

В 28-ата минута отново Господинов демонстрира реализаторските си качества и с чудесен отскок заби с глава четвъртия гол. При този резултат завърши първата част на срещата.

Още с подновяването на играта Минчев се записа сред голмайсторите за втори път и 5:0. Успешната серия бе прекъсната от Илиев (№ 8), който простреля мрежата на Филипов, но голът на гостите като че ли още повече импулсира нападателите на домакините.

На мястото на Господинов в игра беше влязъл Георгиев (№ 15), чиито свежи сили помогнаха да се поддържа високото темпо. И в този мач Монев показа не само своите организаторски способности, но и умението си на точен стрелец, отбелязвайки в 60-ата минута шестия гол във вратата на „Спортист“.

До края на срещата бяха постигнати още пет гола – по един на Петков, Игнатов и Янков и два на Георгиев.

Последният съдийски сигнал изправи на крака привържениците на „Локомотив“, които ликуваха по трибуните на стадиона. Постигната бе заветната цел – отборът отново да се завърне в редиците на втория ешалон.

Продължителните аплодисменти бяха най-красноречивият израз на признателност и поздравление към всички футболисти, към техния старши треньор Никола Христов и към треньора Атанас Цанов.

Ето какво сподели в тези минути и старши треньорът на „Локомотив“ Никола Христов:

Радостен съм, че успяхме да надделеем в оспорваната борба и с един сравнително подмладен състав да спечелим шампионската титла. Радостта ми се подсилва още повече и от факта, че нашият отбор е с най-много точки и с най-добра голова разлика в сравнение с лидерите на останалите три „В“ групи. А това значи, че нашият стил е бил нападателният, такъв, какъвто ще се опитаме да го запазим и в „Б“ РФГ.“

Локомотив“ игра в следния състав: Тома Филипов, Светлин Иванов (71′ – Петко Кирилов), Илия Янков, Златко Златев, Валери Горначки, Пламен Петков, Иван Игнатов, Иван Андонов, Томислав Господинов (46′ – Благовест Георгиев), Румен Монев, Илиян Минчев.

Главен съдия на срещата бе Евгени Геров от София.

Голмайстори на „Локомотив“ за сезона: Иван Игнатов – 18 гола, Томислав Господинов – 17, Илиян Минчев и Пламен Петков – 11.


Йордан Зебилянов, в. „Дунавска правда“.


Факсимиле от първата страница на русенския всекидневник „Дунавска правда“ след края на мача Локомотив (Русе) – Спортист (Нови пазар), игран на 29 май 1988 г.

Локо (Русе) - сезон 1988/89

Снимка на представителния отбор на Локомотив (Русе) за календара за 1988 г. с подписите на всички футболисти и на хората от щаба на "железничарите". Трети ред /прави, от ляво на дясно/: Димитър Стефанов /администратор/, Димитър Тотев, Валери Горначки, Тома Филипов, Илия Янков, Борис Попов /лекар/; Втори ред /прави, от ляво на дясно/: Иван Андонов, Светлин Иванов, Д. Атанасов, Атанас Цанов /помощник-треньор/, Никола Христов /старши треньор/, Адриян Исаев, Евгени Колев, Иван Ветронов; Първи ред /седнали, от ляво на дясно/: Петко Кирилов, Илиян Минчев, Златко Златев, Стелиян Йорданов, Иван Игнатов, Румен Монев. Снимка: Личен архив на Светлин Иванов.

Вижте сезон 1987/88 в архива на Lokomotiv1930.com.

Напишете първия коментар

Напиши коментар