Богомилов: „Мястото на Локо (Русе) е по-напред в класирането“

Старши треньорът на Локомотив (Русе) Борислав Богомилов отдели време, за да отговори на въпросите на Lokomotiv1930.com по повод приключването на първия дял на първенството в Североизточната трета лига. След скромно коледно тържество, от края на миналата седмица отборът на „железничарите“ е разпуснат за зимна ваканция. Какви са плановете и предизвикателствата пред спортно-техническия щаб на „червено-черните“ – вижте отговорите в това откровено интервю.

– Есенният дял на първенството в Трета лига приключи. Локомотив (Русе) е на осмо място във временното класиране. Каква е оценката Ви за представянето на отбора?

– Оценката ми е задоволителна, да не кажа – слаба. Казвам го, защото очаквах, че по това време на сезона ще бъдем в първата шестица. Само от домакинствата ни срещу Доростол (Силистра) и Септември (Тервел) пропуснахме четири точки. Ако бяхме ги победили, сега щяхме да бъдем доста по-напред в класирането. Загубихме точки и като гости срещу отбори като Кубрат и Хитрино – все мачове, в които, според мен, трябваше да победим. Причините не са толкова в тактическата постройка, колкото в дисциплината на терена. Във важни мачове наши футболисти бяха отстранени от игра заради изпросени картони и това ме кара да се замисля доколко някои от тях имат място в отбора занапред.

– Бихте ли поставили персонални оценки на някои от футболистите на Локо (Русе) за представянето им през есента?

– Оценките са ясни, но бих предпочел да ги запазя за себе си. В следващите дни ще седнем с помощника ми Ивайло Кирилов и ще обсъдим кои от футболистите ще задържим за пролетния полусезон. Мисля, че е време да подмладим малко състава. Има 2-3 русенски момчетата, родени 1997 и 1998 г., които мисля, че имат място при нас. Все пак, мога да кажа, че съм много доволен от представянето на Мартин Иванов. Станимир Петров също заслужава да бъде похвален, както и Ивайло Кирилов, доколкото той игра през есента. Като цяло съм доволен от почти всички играчи. В края на краищата, нека да не забравяме, че те са аматьори, така че няма какво да желая повече. Важното е да идват два пъти в седмицата за тренировки и да показват сериозно отношение в мачовете. От това не мога да се оплача.

– Головата разлика на Локомотив (Русе) е 19:18. Нападението или защитата – кое беше по-слабото звено в отбора?

– Слабост виждам в нападението. Изтървахме много голови положения в мачовете си. Явно е, че ще трябва да търсим други варианти в атаката. Иначе, в защита стоим доста стабилно. Макар, че в последните мачове едва скроявахме отбраната заради наказани и контузени играчи. В един момент се оказа, че четирима от петимата ни централни защитници са контузени. Но въпреки това се справихме добре.

– Как видяхте първенството на Североизточната трета лига, като се има предвид, че срещу повечето отбори вече играхте по два пъти?

– Разбрах, че отборите между второ-трето място докъм десето място са доста равностойни и всеки от тях може да бъде както в челото, така и в края на класирането. Мисля, че нивото тази година е доста по-високо, спрямо преди няколко години, когато бях треньор на „Дунав“ във „В“ група. Тогава идваха много слаби съперници, които побеждавахме с разлика от шест-седем гола. Сега такова нещо няма. Локомотив (Русе) показа, че играе добре срещу силни съперници – на собствен терен бихме „Калиакра“ и завършихме наравно срещу „Добруджа“ и Черноморец (Балчик), пропускайки да ги победим. Проблемите ни са предимно срещу по-слабите отбори, където се получава едно подценяване от наша страна и това ни коства загуба на точки. Според мен, ако говорим реално, Локомотив (Русе) трябваше да бъде на четвърто-пето място в класирането, а можеше и да сме по-напред.

– Паузата в първенството е три месеца. Кога ще съберете отбора отново за тренировки?

– Първенството на Трета лига ще се поднови в края на февруари, така че ние ще се съберем около 20 януари. Вече сме планирали три контролни срещи. Първата е с втория отбор на Лудогорец (Разград) на 28 януари. На 4 и на 11 февруари ще играем два мача с Академик (Свищов). Предполагам, че и в двата ще гостуваме, тъй като вероятно в Русе няма да има условия да ги приемем. Знаете, че Градският стадион е в ремонт, а ФК „Дунав“ ще вземат стадиона си на концесия и предвиждат да започнат ремонти на тази база. Като цяло ще изиграем контролите си като гости поради тази причина. На 17 и на 24 февруари ще направим още две проверки. Може би ще играем в Червена вода или в Николово. Ще търсим за тези дати нарочно по-слаби съперници от Областната група.

– Имате ли вече планове за селекция?

– Очаквам да вземем двама бивши футболисти на „Дунав“ от набор 1999 г. Те отпаднаха от там и мисля, че на нас ще ни свършат добра работа. Също така ще имаме и нов вратар. Но ще дадем повече подробности, когато всичко около преминаването на тези играчи в Локомотив (Русе) е ясно.

– Какви цели ще преследва Локомотив (Русе) през втория дял на първенството в Трета лига?

– Целта си остава класиране в първата седмица. С оглед на програмата обаче, конкурентите ни имат да изиграят повече мачове от нас, тъй като ние ще почиваме в два от кръговете. Така че изпълнението на тази цел зависи донякъде и от резултатите на другите отбори. През януари предстои съвещание в Зоналния съвет във Варна, на което ще се уточни регламентът за втората фаза на първенството. Аз ще предложа да тя да се проведе във формат на първа и втора шестица. Но чух, че отборите, които са по-назад в класирането и са по-зле финансово, ще настояват да се запази сегашния вариант, за да изиграят по-малко мачове с цел да спестят средства. А досегашният вариант предвижда първа седмица и втора петица или дори четворка. Не знам какво е положението в Хитрино след трагедията там и дали те ще участват през пролетта. А може да има и други отказали се отбори.

– Битуват във футболната общественост две мнения за отбора на Локомотив (Русе). Едното е, че с този си състав тимът би играл с успех и във Втора лига, а другото е, че на тези футболисти просто това са им възможностите и че е достигнат таванът на представянето им. Вие кое от тези две мнения споделяте?

– Просто в Русе нямаме други по-добри футболисти. Виждате, че в „Дунав“ има един русенец, а другите са при нас. Няма и откъде да имаме по-класни играчи. В последните 15-20 години футболните школи в града не са произвели добри състезатели. А школи имаме много. Но този проблем се крие в политиката на клубовете, където развитието на младите футболисти стига до ниво младша възраст и дотам приключва. И тези младежи просто спират да се занимават повече с футбол. Имам добри наблюдения от набор 1997 и 1998 г. докато бях в школата на „Дунав“. Трябва да Ви кажа, че имаше доста добри и качествени играчи от тези набори. Но на тях им беше ясно, че няма как да пробият по-нагоре в мъжкия отбор. И много от тях просто спряха с футбола, намериха си друга работа, за да си плащат сметките.

– Как стои финансово Локомотив (Русе) на този етап?

– Този въпрос би трябвало да бъде зададете към председателя на Управителния съвет клуба Петър Петров. Надяваме се и Община Русе да ни помогне с 20-25 000 лв., както са обещали. Все пак развиваме както мъжки отбор, така и 4-5 формации в школата, които участват в първенствата. За клуб като Локомотив (Русе) това е много добре на този етап. Общинският съвет гласува да ни бъде дадено под наем помощното игрище на Градския стадион. Очаквам до лятото да го направим и през есента да започнем да играем мачовете си там.

– А докато това стане кои бази ще ползва Локомотив (Русе)?

– Това е сложен въпрос. Клубът няма собствена база на практика. Не можем да ползваме стадион „Локомотив“ – не ни дават да играем там. Не сме наясно как ще протекат ремонтите на Градския стадион и на стадион „Дунав“. Имам уверението на президента на „Дунав“ д-р Симеонов, че ще ни пускат да тренираме на тяхната база 2-3 пъти в седмицата, както и досега. А за официалните мачове въпросът е по-сложен. Опасявам се, да не се наложи да търсим терени за тях в близките села, като Червена вода или Николово. Водих разговори с Камен Симеонов, който отговаря за базата на университета. Теренът там също може да бъде вариант за нас.

– Водите като треньор по съвместителство и детския отбор на Локомотив (Русе) в зона „Русе“. Какво е положението школата на клуба?

– Ами да си призная отначало се бях отчаял, защото постоянно падахме. Тези деца бяха тренирали и играли на малки терени. Сега за пръв път излязоха на голям стадион и бяха първоначално доста стъписани. Но посвикнаха и при тях възходът е много голям. Имам и една идея, която се надявам да се осъществи с помощта на ръководството на клуба. Иска ми се за следващия сезон да направим един състав от юноши старша възраст, който да включим в първенството на мъжете в русенската областна група като втори отбор на Локомотив (Русе). Трябва да помислим за играчите ни от сегашния тим на младшата възраст, които догодина няма да има къде да играят. Това решение ми се струва най-удачно за тяхното бъдещо развитие.

– И накрая, какво ще пожелаете на футболистите на Локомотив (Русе) и на привържениците си по повод настъпващите празници и Новата година?

– На всички ще пожелая да са здрави през Новата година. В последните 4-5 години се убедих, че няма нищо по-важно от здравето на човека. Всичко останало са мечти, които можем да осъществим, само ако сме здрави.

Старши треньорът на Локо (Русе) Борислав Богомилов сочи посоката на „червено-черните“. Снимка: Андрей Кючуков.

Напишете първия коментар

Напиши коментар