Борислав Богомилов: „Очакваме подкрепа за каузата на Локомотив (Русе)“

Възстановяването на ФК Локомотив (Русе) развълнува старите привърженици и ветераните на „железничарите“. Lokomotiv1930.com се опита да обобщи не само емоциите, но и въпросите на феновете на отбора. Зададохме ги на старши треньора Борислав Богомилов. Повече за финансирането на клуба, за първия отбор, за школата, за спортната база – вижте в следващите редове…

Възраждането на Локомотив (Русе) бе посрещнато с огромно задоволство сред русенските фенове и сред ветераните на клуба. Името на Борислав Богомилов, само по себе си, е достатъчна гаранция, че новият „железничарски“ футболен проект е в сигурни ръце. Големите традиции, успехите в миналото, богатата история и обичта на поколения русенци към доброто старо „Локо“ просто задължават. Защото чакането 14 години трябва да си е заслужавало – да видим отново „железничарите“ в действие, така както ги помним – борбени, непримирими, раздаващи се докрай във футболните битки, истински носители на русенските футболни традиции.

Старши треньорът на Локомотив (Русе) Борислав Богомилов намери да отдели малко време от натоварения си график, за да хвърли повече светлина върху първите стъпки, плановете и предизвикателствата пред клуба. Първият въпрос на Lokomotiv1930.com към него бе: кой поде идеята и как се стигна до възстановяването на „железничарския“ клуб в неговия оригинален вид? Богомилов не даде еднозначен отговор, вероятно от скромност, но посочи, че опитът му през миналия сезон във ФК Марисан го е навел на мисълта, че е дошло времето за по-сериозен проект и възстановяването на Локомотив е една добра възможност това да се случи. Така се е стигнало до решението футболните клубове „Марисан“ и „Русе“ да обединят наличните си ресурси и кадри и да дадат нов живот на „железничарския“ футболен тим.

Финансирането

Финансирането на клуба е едно от първите предизвикателства. Спонсорът на бившия ФК Марисан Петър Петров е потвърдил, че поема финансов ангажимент към Локомотив (Русе) и ще продължи да помага и занапред. „Железничарският“ клуб ще може да разчита и на средства от Община Русе по отношение на детско-юношеската школа. Надеждите са, че местни бизнесмени и заможни привърженици на Локо (Русе) също ще се отзоват и ще помогнат кой с каквото може, за да бъде гарантирано бъдещето на клуба. Всяка помощ е добре дошла.

На този етап финансовите възможности на Локомотив (Русе) са твърде оскъдни, спрямо конкуренцията в Североизточната трета лига, но все пак участието на представителния мъжки отбор в новото първенството, както и нормалното функциониране на детско-юношеската школа, са гарантирани.

Първият отбор

aleksandar-marinov
27-годишният защитник Александър Маринов е трансферна цел на Локо (Русе) в селекцията за новия сезон.

В този смисъл, в този първи сезон след 14-годишна пауза, целта пред „железничарите“ ще бъде да се утвърдят в Трета лига и да се представят достойно в предстоящите битки. За по-големи цели, предвид финансовите възможности, засега не може да се говори. Имената на съперници като Спартак (Варна), Добруджа, Светкавица, Калиакра, Черноморец (Балчик) и евентуално Шумен и Доростол, говорят, че предстоящото първенство ще бъде изпълнено с тежки мачове.

Подготовката на представителния отбор протича по план. Борислав Богомилов ще може да разчита на всички титуляри, изнесли отличния пролетен полусезон за ФК Марисан в миналото първенство на североизток. Двама футболисти от Велико Търново са изкарали кратки проби с отбора, но са отпратени. В същото време Богомилов се надява да привлече десния бек Александър Маринов, който през миналия сезон игра в английския аматьорски тим „Фавершъм“. С него Маринов стана шампион на футболната лига на Кент Каунти. Очаква се до месец русенецът да се прибере от Острова и да се присъедини към отбора на Локо (Русе).

Школата

Акцентът в работата ще бъде насочен към школата на клуба. Локомотив (Русе) е с изключително големи традиции в подготовката и развитието на млади състезатели. В миналото „железничарският“ клуб даде път на мнозина класни играчи към големия футбол. Всичко това задължава треньорите в школата да подходят отговорно и професионално в бъдещата си работа с подрастващите. В момента тече набирането на деца и попълването на различните възрастови групи. Треньори в школата са добре познатите бивши футболисти Ивайло Кирилов, Огнян Брайнов, Калоян Георгиев и Николай Дойнов. Радостни сме и от факта, че виждаме дългогодишния лекар на Локо (Русе) и Дунав Борис Попов край тъч линията.

Спортната база

Друго голямо предизвикателство пред ръководството на „железничарите“ е положението със спортната база. За всички привърженици на отбора е ясно, че клубът може да има само един дом – и това е стадион „Локомотив“. Уви, реалностите днес са други. Припомняме, че стадионът на „червено-черните“ е даден на концесия от Община Русе на фирма „Аристон-С“ ООД, като срокът на концесионния договор изтича през февруари 2021 г.

В тези условия е наложително търсенето на други решения. За мачовете в Трета лига Локомотив (Русе) ще ползва стадион „Дунав“, а когато е възможно и Градския стадион. На първо време първият тим и школата ще ползват за тренировъчен процес базите на ФК „Русе“ до „Ялта“ и тази на „Марисан“.

В ход са успешни преговори със Спортното училище „Майор Атанас Узунов“ за ползването на техния стадион. Ръководството на Локомотив (Русе) ще пригоди терена на първо време за тренировки на детско-юношеската школа. „Идеята ни е да заявим този стадион за официалните мачове на децата и юношите. След време се надявам да инвестираме в тази база и да успеем да я ползваме и за мачове на мъжкия отбор“, посочва Борислав Богомилов. Наличната инфраструктура – съблекални, душове и т.н., изисква известни подобрения.

Треньорът в школата на Локо (Русе) Калоян Георгиев вече събра своите възпитаници на базата до Градския стадион.

2 Коментари

  1. Исторически и морално си е стадион Локомотив. Ако играят на Градския или на Дунав пак е добре засега. Както Дунав ще играе в Разград и с тия заплати от 500 лева в Русе този проект е капка надежда за бедните фенове, супер е че са решили да преименуват отбора! Аз ги помня като бяха Корабостройтел и дрийм тима им от тогава начело с Кръстев 🙂

  2. Успех с инициативата. Само да посоча, че на визитката пише, че клубният стадион е „Локомотив“, но доколкото знам на сегашния отбор е „Дунав“.

Напиши коментар