Да издигнем юношеските футболни отбори на високо спортно равнище

Години наред спортната общественост в Русе очаква в представителните мъжки отбори да се включат нови, млади и надеждни състезатели. За съжаление това не стана. Причините са много. Най-важната от тях е, че не се работи системно и упорито във физкултурните дружества с детските и юношески отбори. Вниманието е насочено предимно към представителните мъжки отбори. За тях се отделя тлъстия пай от средствата, определени за развитието на футбола.

През 1956 година футболният отбор на ДСО „Торпедо“ влезе в групата на майсторите. Тогава бяха потърсени състезатели от най-различни градове в страната. Защо се наложи това? Затуй, защото в Русе нямаше футболисти от висока спортна класа, защото дълго време никой не мислеше за спортната смяна. Този факт не стресна тогава ръководителите на доброволната спортна организация. Двамата треньори на представителния отбор не отделяха и минута време за юношите. Ето защо се наложи и тая година да се търсят футболисти от други места. Едва сега ръководството на физкултурно дружество „Дунав“ отдели по-системни грижи за младите футболисти. Бившият състезател на националния отбор Иван Тендафилов пое задължението да подготви юношеския отбор на дружеството. Нека се надяваме, че неговите усилия няма да отидат напразно.

Тази година по-добре се работи и във физкултурното дружество „Локомотив“. Там са изградени два представителните юношески отбора, които тренират усърдно под ръководството на треньора Кирил Манев.

Само физкултурното дружество „Партизанин“ изостава. Допреди време с юношите на това дружество работеха състезатели-мъже от представителния отбор. Сега тази прекрасна инициатива е изоставена на заден план.

Един от факторите, който спъва работата с юношите е липсата на материална база. Нито едно дружество е момента няма пълен екип за юношеските си отбори. За това говори и срещата, която се игра в неделя на Градския стадион между юношеските отбори на „Локомотив“ и „Дунав“. На тая среща футболистите на „Дунав“ се явиха на игрището с различни фланелки, а тия на „Локомотив“ с обувките на мъжкия отбор. А във физкултурното дружество „Партизанин“ въобще няма никакъв екип за юношите. Крайно време е този въпрос да бъде разрешен.

От досега проведените срещи от градското първенство по футбол отборите се класират така:

1. Локомотив I – 4 мача и 7 точки

2. Локомотив II – 3 мача и 5 точки

3. Дунав  – 3 мача и 2 точки

4. Партизанин – 3 мача и 1 точка


Агоп Долапян

Напишете първия коментар

Напиши коментар