Декларация на футболистите и треньорите от представителния отбор на ФК Локомотив (Русе)

Във времето на тоталитарния режим и футболът, като най-популярна и обична игра, понесе не едно и две груби вмешателства от некомпетентни, но „силни“ хора на деня. След 10 ноември 1989 г. нашата страна тръгна по пътя на демокрацията, но в сферата на футбола тази дата в град Русе не е отбелязала нищо ново. Продължава да действа командно-административният метод на работа. В това отношение ФК „Локомотив“ беше и продължава да е един от най-потършевшите клубове в страната. На цялата русенска общественост е добре известно как отговорни другари от града чрез партийната си власт успяваха да наложат своите желания на ръководството на клуба ни, като по този начин нанасяха сериозни поражения на отбора.

Не случайно тимът ни се люшка през година-две между „В“ и „Б“ РФГ. Текучеството [на футболисти] е много над допустимото, а условията, при които тренираме и се възстановяваме, са почти трагични.

И ето, че сме свидетели на поредния опит за намеса в кадровата политика на клуба от ръководството на ФК „Дунав“. Но при сегашната политическа обстановка старите методи не дават очакваните резултати. Може би затова се използва силата на печата. Ние, футболистите и треньорите от ФК „Локомотив“ сме възмутени от интервюто на нашия колега Ешреф Сюлейманов във в. „Дунавска правда“ и особено от трактовката на интервюиращия [Иван Въжаров]: “Докато мъдрите се намъдруват“. Убедени сме, че с нищо не сме заслужили такова отношение, след като в най-трудния за Сюлейманов момент му подадохме ръка. Нима той забрави, че същото ръководство и същият отбор на ФК „Дунав“ гласуваха против връщането му при тях след „екскурзията“ му до Турция? Къде е чувството му за достойнство и спортна етика?

Основна вина за сегашното плачевно състояние на материалната база и липсата на всякаква кадрова политика във ФК „Локомотив“ има първият зам.-председател Георги Цонев. Назначен „отгоре“, а не избран от колектива, той се лута между наставниците си и обществените деятели, не следи и не решава проблемите на колектива.

Като изхождаме от горенаписаното,

НАСТОЯВАМЕ:

1. С оглед неизпълнение на преките си задължения като първи зам.-председател и безотговорното му отношение към решаване на материално-техническите, социално-битовите и финансовите проблеми на състезателите гласуваме ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ на Георги Цонев и настояваме за незабавната му оставка.

2. За незабавно свикване на извънреден пленум на ФК „Локомотив“.

3. Да не се вземат решения от ръководството без предварително гласуване от колектива на ФК „Локомотив“.

4. Да не се дава разрешение за преминаване в друг футболен клуб на Ешреф Сюлейманов под никакъв предлог до изпълнението на точка втора.

Ние сме за сътрудничество с ФК „Дунав“, за по-нататъшно издигане равнището на русенския футбол, но категорично сме против сегашното си положение на техен „заден двор“.

СРОК ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ГОРНИТЕ ИСКАНИЯ – 15 МАРТ 1990 ГОДИНА.

Ако до тази дата не получим желаните отговори, заявяваме, че ще прекратим участието си в учебно-тренировъчния процес и спортно-състезателната дейност.

Декларацията е подписана от старши треньора м.с. Атанас Цанов, неговия помощник м.с. Павел Малинов и 18-те състезатели от отбора.


Декларацията е публикувана на страниците на в.“Дунавска правда“.

Напишете първия коментар

Напиши коментар