Железничарско дерби между Русе и Печ на „Алеите“ през 1936 г.

Покрай събирането на информация и резултати от първите години след основаването на ЖСК (Русе) се установи вероятният първи международен мач на железничарите. Вероятен, защото липсват подробности за проведена преди 3 октомври 1936 г. друга среща на ЖСК (Русе) срещу съперник от чужбина.

А отборът гостувал в Русе през есента на 1936 г. е повече от любопитен. Както е видно от фотоколажа в началото на тази статия, тимът на унгарският Печ Вашуташ СК е почти пълен близнак на нашия ЖСК. Същите шахматно разположени бели и черни квадратчета, железничарският символ с колелото с крилата са в основата на емблемите и на двата тима. Наистина става дума за железничарски клуб, но също така и за пълен съименник. В буквален превод от унгарски „вашуташ“ означава „железничар“ или „железничарски“ – т.е. ЖСК (Печ).

Възпоменателно флагче на унгарския железничарски тим Печ Вашуташ СК
Възпоменателно флагче на унгарския железничарски тим Печ Вашуташ СК

Това железничарско дерби край Дунава по всяка вероятност е плод по чиста случайност. Причината е, че унгарците пристигат в Русе, за да върнат визитата на местния „Напредък“, гостувал им в Печ по-рано през същата година. Вместо ответен мач, домакините организират цял турнир с участието още на русенските ЖСК, Бенковски и Добруджа и на „Варна“ от морската ни столица. Гостите са посрещнати тържествено при пристигането им от представителите на общината в Русе, спортния клуб „Напредък“ и Русенската окръжна спортна област.

В броя си от 7 октомври 1936 г. в.“Спорт“ съобщава в кореспонденция от Русе, че русенската публика е станала свидетел на силен международен турнир. „Гостуването на унгарците бе повдигнало грамаден интерес и мачовете бяха масово посетени. Но и в двете срещи унгарците се напълно наложиха и сразиха русенските клубове“, пише в. „Спорт“.

„Това бе неочаквано. Толкоз повече за Напредък, който претърпя поражение с 6:0 и то тогава, когато се очакваше, че след като победи унгарския тим у дома му, сега, на собственото си игрище ще затвърди своето надмощие“ – продължава дописката. „Играта на унгарците се отличаваше много от тази на русенските клубове. Разбира се, въпреки това, те далеч не могат да ни дадат представа за онова, което представлява един Ференцварош, Хунгария или Уйпещ.“

„Напредък игра зле, лошо. Въпреки, че бе подсилен с националното ляво крило Вучко Йорданов, тимът не даде нищо особено, с изключение на първите 20 минути. Йорданов бе изолиран, а център халфбека отпадна и разтрои целия тим“ – дава подробности за тежката загуба на Напредък в. „Спорт“.

Докато уж по-класният Напредък пада лошо с 0:6, то ЖСК (Русе) се представя далеч по-достойно на терена срещу колегите си от Печ Вашуташ. Загубата при резултат 3:5 говори за бойката игра и за желанието на русенските железничари да се докажат пред местната публика в това международно изпитание. Това не убягва от погледа на кореспондента на вестник „Спорт“.

Интересно е също да се отбележи, за добрата и самоотвержена игра на ЖСК, който в първия мач с унгарците бе победен с 5:3 – което е много по-почетен резултат. Ако не бе играл така нервно и неорганизирано, той можеше да даде още по-добър резултат“, отбелязва „Спорт“.

Това е и една от последните проверки за младия тим на ЖСК (Русе) преди финала за Железничарската купа, състоял се на 22 ноември същата година. Тогава железничарите триумфират с първата купа, спечелена от русенски отбор в национален турнир.

В края на материала от Русе националният спортен вестник помества резултатите от този международен турнир:

Печ Вашуташ срещу ЖСК 5:3 (3:1). Реферира Раковски.

Варна (Варна) бие Бенковски (Русе) с 2:0 (1:0). Реферира П. Рашков.

Печ Вашуташ бие Напредък с 6:0 (2:0). Реферира Г. Манев.

Варна (Варна) бие Добруджа (Русе) с 2:0 (1:0). Реферира П. Стоянов.

Факсимиле от публикацията на в. "Спорт" за проведения международен турнир в Русе на 3 и 4 ноември 1936 г.
Факсимиле от публикацията на в. „Спорт“ за проведения международен турнир в Русе на 3 и 4 октомври 1936 г. Снимка: Нанко Нанев.

Напишете първия коментар

Напиши коментар