Изчезналият стадион „Ангел Кънчев“

Спортно Русе

Сайтът Lokomotiv1930.com представя рубриката „Спортно Русе“. В тази поредица от статии спортният журналист Радко Димитров разказва за интересни факти и събития от спортната история и традиции на крайдунавския град.

Уникална снимка, публикувана в сайта „Спортна библиотека“, показва членове на спортен клуб Черни Лом (Русе), снимани за спомен пред една от вратите на неизвестно игрище. Фотографията е датирана към 30-те години на XX век.

С лопати, трудовашки колички и дори с малък ръчен валяк за валиране на терена, спортистите на „Черни Лом“ ни дават нагледен пример как са се градили спортните съоръжения в онези отминали времена – с лични средства и с доброволен труд на мало и голямо.

Черни Лом (Русе)

Снимка на членовете на Черни Лом (Русе) от 30-те години. Правена е вероятно по време на изграждането на игрище "Ангел Кънчев", което се е намирало над днешната Централна гара на мястото на бензиностанция "Шел" на бул."България". © Репродукция: Спортна библиотека

В началото на 30-те години на XX в. „Черни Лом“ е самостоятелен спортен клуб, развивал дейност в района на днешната Централна гара. Дали поради слабите си резултати, дали поради други причини, през ноември 1934 г. Черни Лом се обединява с /или по-скоро присъединява към/ СК Ангел Кънчев (Русе). „Черноломчани“ остават сектор /подотбор/ на Ангел Кънчев и като такъв просъществуват чак до 1948 г.

Когато говорим за СК Ангел Кънчев (Русе), става дума за дружество, развивало дейност в района по протежението на днешните улици „Николаевска“ и „Стефан Стамболов“. Уникална махала, с център бившото кино „Ангел Кънчев“, в която къща до къща са живеели българи, евреи, арменци и турци. Не случайно другите секторни отбори на СК Ангел Кънчев носят имената „Макаби“ /на евреите/, „Ереван“ /на арменците/ и „Тюрк-еви“ /на турците/. Това е просто потвърждение за космополитния Русе, приел и дал дом на различни етноси и малцинства, изградили общество на толерантност и взаимно зачитане на правата си.

На 8 януари 1939 г. е проведено общо събрание на спортния клуб „Ангел Кънчев“. По-късно в пресата излиза съобщение, в което покрай новините от събранието, се съобщава, че „русенската община е отпуснала на клуба място за игрище от 17 декември (1938 г.) в местността „Халтата“. Мястото е изравнено вече и през пролетта на това игрище ще се провеждат състезания.“ Местността „Халтата“ се намира точно над днешната централна гара на Русе. На стари карти на града се вижда, че игрището „Ангел Кънчев“ се е намирало на мястото на днешната бензиностанция „Шел“ на бул.“България“. Можем да предположим, че горната снимка е или от края на 1938 г. или от началото на 1939 г., съдейки и по облеклото на хората, че времето е било студено.

На напречната греда има надпис „Черни Лом“. Явно става дума за членове на този сектор на СК „Ангел Кънчев“. Новото игрище е попадало териториално в района на „Черни Лом“ над днешната централна гара.

Игрище „Ангел Кънчев“ е просъществувало до средата на 50-те години и е било използвано от различни отбори и доброволни спортни организации в периода след 9-и септември 1944 г. Поради строежа на днешната Централна гара в Русе, игрището е разрушено в средата на 50-те години на XX в.

През 30-те години е положено началото на строителство на различни спортни съоръжения. Със собствени игрища се сдобиват още русенските Левски, Напредък, ЖСК и Раковски.

Ангел Кънчев (Русе)

Членовете на спортен клуб Ангел Кънчев (Русе), снимани преди манифестацията по случай откриването на спортния сезон 1925/26 на 10 април 1925 г. © Репродукция: Нанко Нанев.

Напишете първия коментар

Напиши коментар