Калоян Георгиев: „Локомотив (Русе) има нужда от силно лоби, за да върви напред“

Техническият директор на ФК Локомотив (Русе) Калоян Георгиев сподели пред сайта на „железничарите“ своите мисли в края на сезона. Разговаряме с него за отминаващото първенство, за текущите проблеми и за бъдещето на „червено-черния“ клуб.

– Намираме ви на път от Балчик към Русе след поредния мач на „Локомотив“ в Трета лига. Какви са впечатленията ви от двубоя с „Черноморец“?

– Нашите футболисти играха като равни с лидера в класирането. Така че, не може да не съм доволен. За пореден път обаче имам сериозни забележки към съдийското ръководство на нашите мачове. Не беше нужно домакините да бъдат подкрепяни така явно, за да стигнат до победата, която да им гарантира спечелването на първенството. Същият съдия ни свири и в Тервел преди няколко мача. И там ни поряза. За мен това е пълна подигравка с нашия отбор. Имам чувството, че се борим сами срещу всички.

– Защо се получава така?

– Явно трябва да мине още известно време, за да започнат да ни зачитат като клуб. Възстановихме „Локомотив“ с идеята да възстановим не само традициите му, но и репутацията му на популярен и уважаван отбор. Смея да твърдя, че отбори в нашата група като Черноморец (Балчик), Калиакра (Каварна), Добруджа, че дори и Ботев (Нови пазар), имат силно лоби и на тях се гледа с друго око от футболния съюз. При нас засега не е така. Няма кой да се застъпи за нас. Като видя наряда със съдиите и мога да ви кажа как ще свърши мача, преди да е почнал. Още от първия мач на старта на сезона в Силистра ни стана ясно, че ще се свири срещу нас и ще ни режат. Трябва да обмислим как можем да променим тази ситуация, ако искаме да вървим напред. Не ме разбирайте погрешно – не говоря, че търсим някакви съдийски реверанси към нашия отбор, а просто искаме да има обективно съдийство на нашите мачове и те да се решават на терена от футболистите.

– Какво друго можем да кажем за мъжкия отбор на Локомотив (Русе) в края на сезона?

– На първо място, това, което най-много ме радва, е, че имаме страхотен колектив. Футболистите ни са много задружни и са приятели и извън терена. Проявяват характер и им прави чест, че във всеки мач се хвърлят здраво и се борят мъжки за емблемата на „Локомотив“, която носят на гърдите си. И го правят не за пари, а заради едната чест. Нашият клуб сигурно е с най-малкия бюджет в Североизточната трета лига на този етап. Ние имаме планове за бъдещето и ще работим още по-здраво, за да видим този отбор да прогресира в първенството. Имаме още доста да градим, докато това се случи. Говоря най-вече в организационен план, финансиране и спортна база. Знаете за голямата трагедия, която ни сполетя със загубата на нашия старши треньор и голям приятел Борислав Богомилов. Много ни липсва неговия опит, а той изпълняваше и много важни функции в работата на клуба

– Споменахте за планове. Изпълни ли Локомотив (Русе) набелязаните цели през този сезон и какво да очакваме за следващия?

– Миналото лято поставихме цел пред мъжкия отбор да се класира в „Първата седмица“ за плейофите в Трета лига и да заеме възможно най-предно класиране. Постигнахме я, въпреки че можехме спокойно да бъдем поне с едно-две места по-напред. Загубихме доста точки от тези девет равни мача, които имаме досега. Но, като цяло се справихме. През следващия сезон ще продължим да надграждаме според силите и възможностите ни. Акцентът ни тази година беше да поставим основите на една добра школа за деца и юноши. И тук със задоволство мога да кажа, че успяхме да съберем вече над 150 деца в нашите отбори. Освен тези седем формации в различните възрастови групи, Локомотив (Русе) влезе в няколко русенски училища и работим и с учениците там. Работата с подрастващите е също част от традициите на този клуб и ние ще продължим да наблягаме в тази посока. Много интересен момент е, че почти всичките ни треньори в школата са все още действащи футболисти в мъжкия отбор на Локомотив (Русе). И за техните възпитаници е адски мотивиращо да видят треньорите си на терена в истински мач.

– Прави впечатление, че в състава на мъжкия отбор всички са местни русенски футболисти. Това целенасочена политика на клуба ли е?

– Малко или много, „Локомотив“ представя русенския футбол по отношение на възможностите на местните футболисти. Стремим се да съберем всички най-добри играчи от Русе и да им дадем възможност да защитават честта на града си на терена. Ще продължим и в бъдеще да залагаме на местните кадри, за да могат те да се развиват като футболисти и с това да повдигаме нивото на русенския футбол.

Съдиите често „играеха“ срещу Локо (Русе) през настоящия сезон.

Снимка: Александър Стоянов, Centersport.org

Напишете първия коментар

Напиши коментар