“Локомотив“ пред пролетния полусезон

Футболният отбор на „Локомотив“ се завърна от подготовка и това бе повод да се среща със старши треньора на отбора – майстора на спорта Атанас ЦАНОВ.

– Русенската спортна общественост се интересува от предстоящите изяви на футболния отбор на „Локомотив“ и затова си позволявам да ви попитам: къде бяхте на подготовка и как протече тя?

– Вторият етап на подготовката се проведе в Сандански. Това беше един основен цикъл на подготовката. Условията за работа бяха добри. Беше ни подсигурена спортната база на село Ново Делчево с добър затревен терен.

– Вие сте известен на футболните специалисти като треньор, който изключително добре използва подготвителните лагери за подобряване на общофизическата подготовка на състезателите. Успяхте ли и този път?

– Доволен съм от работа, която извършихме там. Лично за мен, като треньор мога уверено да кажа, че отборът е добре подготвен за пролетния сезон. Това не означава, че сме постигнали всичко. Ще продължим в Русе и в този седмичен период, който остава до започването на сезона, ще усъвършенстваме различните елементи на футболната техника. Ще обърнем внимание на игровата работа с топка и други необходими технически приоми.

– Имахте ли възможност и време да работите с футболистите за подобряване на техниката и морално-волевите им качества? Индивидуалната работа с тях стоеше ли на преден план?

– През първия етап в Люляците, Габровско, насочихме усилията си предимно за общофизическата подготовка, където се каляваше волята на всеки състезател. Мога да Ви посоча, че през този период имахме около 150 км. обща бегова работа. На състезателите им беше много тежко, но за радост успяхме. В учебно-тренировъчната работа се използваше индивидуалния подход, който считам, че е основен момент в моята рабора.

– Ще видим ли нещо ново в тактическия план на отбора?

– Тактическият план на всеки отбор се гради на базата на техническите умения и възможностите на състезателите от отбора и от класата на противника. Така че за всеки мач тактическите указания са различни.

– Един деликатен въпрос: Сюлейманов означава ли все още надежди за Вас и отбора?

– Интересен въпрос. Спортната общественост на Русе трябва да знае, че за отбора той е много ценен. Аз нямам право да лиша отбора от един състезател, който ни е крайно необходим., особено в решаващата фаза на пролетния сезон. Наредбата при този случай е категорична. Той е състезател на „Локомотив“ и следва да играе в този отбор.

– Истина е, че помощник-треньорът и лекарят на отбора са първите Ви помощници. Кажете нещо за тях?

– Помощник-треньорът, майсторът на спорта Павел Малинов, е съпричастен в нашата обща работа и цел. Удовлетворяват ме неговата колегиалност и работоспособност. Медицинското лице на отбора Борис Попов отговаря на съвременните изисквания за треньор-лекар.

– Предстои тежък маратон през новия пролетен сезон. И все пак, вярвате ли в крайния успех?

– Оптимист съм и вярвам в крайната цел.

– И накрая, какво още бихте казали на вашите привърженици?

– Отборът на „Локомотив“ е млад и той се нуждае от подкрепата им в трудните момент на първенството. Вярвам, че през този полусезон нашите почитатели ще останат доволни и с играта си ще им донесем повече настроение и радост.


Интервю на Алекси ПАРАШКЕВОВ, в. „Дунавска правда“

Напишете първия коментар

Напиши коментар