КПС Локомотив (Русе)

Локомотив (Русе) - Водна топка

Клубът по плувни спортове /КПС/ Локомотив (Русе) продължава традициите на русенската водна топка. Този спорт в града ни е изключителен монопол на „железничарите“ още от създаването си. Представителният мъжки отбор на Локомотив (Русе) по водна топка е постоянен участник в елитната дивизия на България. Наред с това детските и юношеските формации на клуба редовно жънат успехи в държавните първенства и са неизменно сред призьорите.

КПС Локомотив (Русе) провежда курсове по плуване за начинаещи и напреднали. За подрастващите са осигурени добри условия за тренировки, а също така и участия в държавни и международни състезания. Подсигурена е база за целогодишна тренировъчна дейност в покрития басейн в Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване – Русе.

В КПС Локомотив (Русе) работят шестима треньори:

– Деян Дончев (старши) – треньор по водна топка и плуване
– Ивайло Димитров – треньор по водна топка
– Деян Д. Дончев (младши) – треньор по плуване
– Ивелин Иванов – инструктор-треньор
– Добринка Тунева – инструктор-треньор
– Светослава Михайлова – помощник-инструктор (летен сезон).

Младите плувци на КПС Локомотив (Русе)

И докато за плуването Русе разполага с прилични басейни, голямата болка е липсата на подходяща база за водната топка. Единствената възможност за някаква тренировъчна дейност и неофициални състезания е басейнът под открито небе в Парка на младежта. И то само за кратък период през летните месеци. За съжаление поради липса на достатъчно финансови средства няма изгледи в обозримо бъдеще този сериозен проблем да бъде решен.

От КПС Локомотив (Русе) имат предложение в Русе да бъде построен закрит плувен басейн с размери 30/25/2 метра или с олимпийски размери 50/25/2 метра. За целта може да се използва терен по преценка на Общината.

Съоръжението може да се оформи като спортен комплекс с фитнес зали, сауна и др. и ще е подходящо както за развитие на масов спорт за деца и възрастни, така и за всички плувни спортове. На него ще могат да се провеждат национални и международни състезания.

Младата смяна на русенската водна топка

Такъв проект може да потърси финансиране от европейските фондове и от Министерството на физическото възпитание и спорта. Подкрепата на Община Русе обаче има решаващо значение. За съжаление  местната администрация досега не е дала дори и повод за някакви надежди, че ще предприеме действия, за да подкрепи един такъв проект.

КПС Локомотив (Русе)А Русе е длъжник на този спорт. Години наред отборът на Локомотив (Русе) по водна топка беше единственият представител на отборните спортове в града ни на ниво „А“ група. Срамно е, че за толкова време не се положиха усилия (защото сме убедени, че средствата за Общината не са били толкова сериозен проблем) да се построи един нормален закрит басейн. Днес ръководството и състезателите на Локомотив (Русе)  полагат геройски усилия, за да съхранят традициите на града ни като център на водната топка в България. Практически спортната общественост на Русе е лишена от възможността да наблюдава битките на „Локомотив“ в елитната група. Отборът е принуден да играе всичките си срещи за шампионата и за купата на страната като гост.

Контакти с КПС Локомотив (Русе)

Телефон: +359 98 886 1677

Изпълнителен директор: Ивайло Димитров

Технически координатор: Деян Дончев

Е-mail: kps.lokomotiv@gmail.com

Официалната интернет страница на КПС Локомотив (Русе) www.loko-rs.com в момента /2017 г./ е в процес на актуализация.

Подробна информация за дейността на клуба, много снимки и видео материали могат да бъдат намерени на страницата на КПС Локомотив (Русе) във Facebook.

КПС Локомотив (Русе)
Властите в Русе са обърнали гръб за проблемите на водната топка

Последните новини от КПС Локомотив (Русе):

Мнения

Напиши коментар