Лекоатлетически спортен клуб Локомотив (Русе)

Олимпийският, световен и европейски шампион Христо Марков е един от най-добрите български атлети за всички времена.

Леката атлетика в Локомотив (Русе) вероятно е най-успешният спорт под шапката на „железничарското“ дружество. Достатъчно е само да споменем имената на атлети като Христо Марков, Софка Попова, Евгени Игнатов и Ростислав Димитров, за да установим, че школата на Локо (Русе) е донесла световна слава и олимпийски върхове не само на крайдунавския град, но и на цяла България.

Ростислав Димитров с локомотивския екип по време на състезание.

Успехите на леката атлетика в ДФС Локомотив (Русе) се свързват с имената на треньори като Дончо Димитров, Венета Симеонова, Марин Дончев и Маринела Маринова.

След разформироването на ДФС Локомотив, клубът по лека атлетика е пререгистриран през 1992 г. със седалище в комплекс „Ялта“. Продължава да има прием и в спортното училище.

След известна пауза на 5 юни 2009 г. „железничарският“ клуб по лека атлетика е възстановен. За председател на Управителният съвет на новия ЛАСК Локомотив (Русе) е избрана Венета Симеонова.

„Клубът ще преследва нестопански цели, като ще се опита да обхване в групите си, както професионални лекоатлети, така и любители на този спорт“, заяви по този повод Венета Симеонова и допълни, че ЛАСК Локомотив (Русе) ще ползва общинската спортна база в комплекс „Ялта“ и Градския стадион. Понастоящем, ЛАСК Локомотив е член на Българската федерация по лека атлетика.

Екипът на клуба защитаваше доскоро най-бързият българин в последните години – Денис Димитров.

В състава на ЛАСК Локомотив (Русе) личат елитните спринтьори Инна Ефтимова и Радостина Стоянова /при жените/, както и Георги Ганчев, Огнян Банялиев, Даниел Димов, Илиан Борисов, шампионът на 400 м Красимир Брайков, щафетата 4х100 при мъжете,  шампионката в сектора за скокове Петя Дачева и други.

Надежди за бъдещето дават спринтьорът Ивайло Велев, Марина Велева /гюле/, Генади Маринов /седмобой/, които са сред призьорите в първенствата на подрастващите.

ЛАСК ЛОКОМОТИВ (РУСЕ)

Еmail: stanislav.kostadinov@sirma.bg.

Телефон за връзка: 0898 23 77 53

Информация и снимки на атлетите на ЛАСК Локомотив (Русе) може да намерите в тяхната Фейсбук група – Лекоатлетически спортен клуб Локомотив и приятели.

Бившият състезател на Локомотив (Русе) Денис Димитров е най-бързият българин в последните години.
Инна Ефтимова /Локомотив Русе/ – държавен шампион на 100 и 200 м. Снимка: Sportal.bg
Петя Дачева /Локомотив Русе/ – шампион в сектора за скоковете. Снимка: Sportal.bg
Красимир Брайков /Локомотив Русе) – държавен шампион на 400 м. Снимка: Sportal.bg
Спринтьорите на Локомотив (Русе) винаги са сред финалистите в държавното първенство по лека атлетика. На снимката: /от ляво на дясно/ Огнян Банялиев, Георги Ганчев и Даниел Димов. Снимка: Sportal.bg
След куп медали при девойките, спринтьорката Радостина Стоянова /Локомотив Русе/ вече е сред родния елит при жените. Снимка: Sportal.bg

Напишете първия коментар

Напиши коментар