Мариян Габровски: Акробатиката създава неразривна връзка на обединение, доверие и подкрепа

Мариян Габровски е един от най-добрите треньори по спортна акробатика в България. Той е треньор в Локомотив (Русе) и неговите състезатели са Елена Великова и Алекс Жеков, които представиха България на международния турнир по акробатика в  Баку, Азербайджан, и завоюваха три медала – злато в многобоя, сребро в темповата композиция и бронз на балансовата. Ето какво сподели той с пресцентъра на Световната купа във Варна.

– Може ли да споделете няколко думи за състезанието?

– Прекрасно първенство, за първи път с одобрението на ФИГ има решение двете федерации да се обединят. Получава се много добро състезание, чрез което двата спорта да се рекламират сами един друг.

– Смесената двойка Елена Великова и Алекс Жеков са ваши състезатели. Те са дебютанти на световна купа, кажете ни какво класиране ще оцените като успех за тях?

– Очакваме да изпълнят новата програмата, която сме подготвили. За нас успех ще бъде влизането във финал и от там каквото Господ е казал.

– Треньор сте и на мъжката двойка Светослав Георгиев и Мартин Симеонов, споделете какви са техните техните цели тук и занапред?

– Те са абсолютни дебютанти, защото досега не били в диапазона от възрасти, които позволяват участие на Европейски първенства. Светослав навършва 12 години през есента и това ще ни даде възможност да участваме на тазгодишното първенство на стария континент в град Риза, Германия. За тях международният турнир във Варна е контролен за класирането им в стартовите състави.

– В едно ваше интервю споделяте , че да си 4-ти и 6-ти в света е голям успех. Трябвали да спрем да смятаме, че когато няма медал, няма и успех?

– Да, това са успехи. Факт е, че нашите състезатели са винаги в битките за медалите, а там конкуренцията е голяма.

– Смятате ли, че това първентво ще популяризира акробатиката в България?

– Определено това ще се случи. Всяко едно състезание от такъв ранг и то в нашата Родина се отразява положително на спорта в България.

– Защо трябва да се тренира акробатика?

– Акробатиката дава много като спорт и като личностно изграждане. Едно от най-ценните неща е, че развива доверието между състезателите и изгражда приятели. Да се подкрепят, да се хвърлят и да се хванат, всичко това създава неразривна връзка на обединение, доверие и подкрепа.

Stokontrent_2012

1 Kоментар

Напиши коментар