НА ФОКУС: ФК Кубрат 2007

Локомотив (Русе) ще излезе в неделя, 28 август, от 18:00 ч. в Кубрат за мач от третия кръг на Североизточната трета лига. „Железничарите“ имат всички предпоставки да се поздравят с пълния комплект от точки, не само заради моментното състояние на противника, но и защото повечето им футболисти познават отлично терена на местния Градски стадион.

Сегашният ФК Кубрат 2007 е носител на дългогодишните футболни традиции в този град. Най-доброто им класиране за всички времена е 3-то място в Североизточната „В“ група през сезон 1983/84, когато Локомотив (Русе) печели титлата и се завръща в „Б“ група след 10-годишна пауза.

Вестник „Спорт“ съобщава за футболен мач в Кубрат, състоял се на 2 септември 1934 г.

По неизвестна причина се приема, че ФК Кубрат е основан през 1949 г., когато е формирана местната доброволна спортна организация „Червено знаме“. Впрочем, футболът в Кубрат води началото си от 30-те години на XX-и век. Тогава е основан местният клуб „Княз Кирил“. Резултати от приятелските му футболни срещи с русенски и разградски отбори са останали по страниците на тогавашната спортна преса. През 1935 г. най-официално Княз Кирил (Кубрат) е приет за член на Русенската окръжна спортна област, респективно на Българската национална спортна федерация. В нея, от 1930 г., вече членува и ЖСК (Русе), но не са известни мачове между двата тима от този период.

Локо (Русе) среща Кубрат за пръв път преди 65 години

До 1949 г. кубратският тим носи името „Страцин“, след което се казва „Червено знаме“, с чието название става по-популярен в годините на комунизма. Първите срещи на Локомотив (Русе) с този отбор са от сезон 1951, когато „железничарският“ клуб се отделя от ДСО Торпедо и е пратен в Окръжната група. Локомотивци печелят шампионата на окръга, но за съжаление резултатите им срещу Червено знаме (Кубрат) към този момент не са налични.

В периода 1957–1979 г. кубратският отбор вече се казва „Малчика“ и често се засича с Локо (Русе) в зоните. След това името „Червено знаме“ е върнато. През сезон 1981/82 „железничарите“ и кубратчани са сред 18-те тима при формирането на познатата и досега Североизточната „В“ група. За последен път двата отбора премериха сили на това ниво през сезон 1999/2000, когато през есента „железничарите“ биха с 2:1 като гости в Кубрат, но през пролетта загубиха изненадващо на стадион „Локомотив“ с 0:1.

Дългият престой в четвърта дивизия

През лятото на 2000 г. ФК Кубрат се отказа от участите във „В“ група по финансови причини, за да прекара следващите девет сезона в четвърта дивизия. През сезон 2009/10 кубратчани бяха поканени в Североизточната „В“ група да заместят отказалия се от участие Аристон (Русе). След началото на следващия сезон ФК Кубрат 2007 на свой ред се отказа от „В“ група отново заради безпаричие, но след една година пауза се завърна в трета дивизия, където зае престижното 4-то място през първенствата 2012/13 и 2013/14.

Русенската колония в Кубрат

kirilov
Ивайло Кирилов бе част от последните успехи на ФК Кубрат 2007, като капитан и играещ старши треньор на тима.

Тези успехи се свързват най-вече с масираното присъствие на русенски футболисти в Кубрат. Опитни играчи като Светлин Симеонов – Пинчера, Людмил Киров и Ивайло Кирилов изградиха гръбнака на този „русенски отбор“, превърнал се във фактор в Североизточната „В“ група. Кирилов бе назначен и за играещ старши треньор на Кубрат.

Приказката, обаче, приключи през зимната пауза на миналия сезон, когато клубът изпадна в поредната финансова криза. В крайна сметка, местната община удари рамо и ФК Кубрат 2007 продължи участието си в трета дивизия. Но без русенците в своите редици отборът вече не беше същият. През пролетта на 2016 г. кубратчани записаха една единствена победа от игран мач /другите две бяха от служебни резултати/ и се спасиха от изпадане единствено заради отказалите се от участие тимове на Тича (Долни чифлик) и Две могили.

Път на младите

Клубът обяви нова политика на налагане на млади местни състезатели, с идеята да се гради тим, който да възвърне позагубените позиции на Кубрат 2007 след няколко сезона. През това лято бяха привлечени и няколко млади футболисти от Разград и Шумен. Целта на старши треньора Милен Петров да задържи отбора си в „златната среда“ на този етап изглежда трудна, защото и през настоящия сезон Кубрат стартира с две загуби и в момента е на опашката в класирането. Притесненията на Петров, свързани с предстоящия мач срещу русенските „железничари“ обаче, са от друго естество.

Освен сегашният помощник на Борислав Богомилов в Локо (Русе) – Ивайло Кирилов, още девет футболисти на „железничарите“ в различни периоди от последните два сезона бяха част от тима на Кубрат 2007. Това са вратарят Пламен Сашев и полевите играчи Джан Али, Атила Юмер, Валентин Валентинов, Живко Парашкевов, Борислав Караиванов, Огнян Брайнов, Алеф Караосман и Радомир Хараланов. В този смисъл, локомотивци ще се чувстват повече от комфортно на Градския стадион в Кубрат за предстоящия в неделя мач.

От една страна старши треньорът на домакините Милен Петров познава доста добре почти целия състав на отбора на Локо (Русе), но от това ясно произлизат и най-големите му главоболия в навечерието на мача. Защото задачата на Петров да подготви подмладения кубратски тим за предстоящия сблъсък с опитния тим на „червено-черните“ от Русе изглежда повече от сложна.

fk-kubrat-2007-11
Целта пред Кубрат 2007 е да запази позициите си в Североизточната трета лига, давайки път на млади футболисти. Снимка: ФК Кубрат 2007.

Използвана е снимка на Салим Салих.

Напишете първия коментар

Напиши коментар