Недев: „Локомотив“ е гръбнак на националния тим по кану-каяк

СК по кану-каяк Локомотив (Русе)

– Евгени какво показа рекапитулацията?
– Изводът е, че нашият клуб се утвърди като водещ не само в България, но и като център, който даде най-много национали, познати вече като имена по големите регати на Европа и света. 4 от 7-те национални състезатели са от „Локомотив“ /Рс/. За да не излезе, че говоря ей така, ще припомня, че Беренике Фалдум се класира пета на световното първенство в Дуисбург /5000 метра/. При това постигна това престижно класиране в сериозната конкуренция на 26 участнички. В един момент тя бе близо до медал и вървеше четвърта.
Да, но не направи нещо запомнящо се на 500 и 1000 метра.
– Гонките в тези две дисциплини бяха през много кратко време и трябва да си от желязо, за да издържиш на натоварването. Вярно, поехме риск да гребе и на двете дистанции, но мисля, че и тук се представи прилично с участията си в малките финали. Да не забравяме, че Беренике се класира пета и на световното първенство по маратон в Колумбия. И тази позиция е голям успех.
– Как ще коментирате представянето на Кристиян Душев в Дуисбург?
– Той тръгна към Германия като бронзов медалист от световното младежко първенство. Проблемът му на немска земя бе покрай травма в лакътната става. За да потиснем поне малко ужасната болка в ръката, решихме да му помогнем с обезболяващи инжекции. Ефектът при тях обаче трае само 15 минути и това кратко време ни изигра лоша шега. Малшансът бе на полуфинала, когато женска двойка каяк скъса едни предпазни ленти и организаторите хукнаха да разчистват трасето. Те обаче се забавиха толкова много, че инжекцията, която поставихме на Кристиян, вече не действаше. Така се наложи да гребе наново със страшна болка и въпреки това остана само на 50 стотни от класиране за финала. На този фон третото му място във финал „Б“ е подвиг, а и малцина могат да се похвалят с позиция в Топ 12 на света.
– Даниел Велков?
– Неговите две осми места във финал „Б“ на двойка кану с Радослав Куцев от НСА са приличен резултат. Даниел е много млад – през тази година завърша Спортното училище. Сигурен съм, че в този екипаж има голямо бъдеще. Като цяло българският кану-каяк направи крачка напред и „Локо“ /Рс/ е част от този напредък.

Напишете първия коментар

Напиши коментар