Някои изводи от първенството на „Б“ група

В тазгодишното първенство по футбол на Североизточната „Б“ републиканска група нашият окръг участва с отборите на „Спартак“, „Локомотив“, „Динамо“ – от Русе и „Червено знаме“ от Силистра. От проведените досега кръгове може да се направи преценка за състоянието на отборите след проведената зимна подготовка.

Спартак (Русе). Под ръководството на треньора Христо Миланов (играеш старши треньор – б.р.), спартаковци водиха през зимната подготовка тренировки, методични занимания и прекараха известно време на активна почивка във Велинград. Те, обаче, проведоха малко контролни срещи.

В първите си състезания с отборите на Червено знаме (Нови пазар), Червено знаме (Попово) и Динамо (Русе), спартаковци показаха сравнително добра подготовка. Тяхната игра се характеризира с устрем, сигурна защита в отбраната, бързи слизания към противниковата врата и резултатни удари в гола. Тези качества те потвърдиха и в срещата си с коларовградци (шуменци – б.р.). Най-ценното в отбора на „Спартак“ е нападението, което е съставено от добри състезатели.

Наред с тези положителни прояви спартаковци допускат и известни слабости. Те все още не умеят да играят с ниски и къси подавания, което в много случаи се отразява твърде зле на отбора. Някои от играчите проявяват нервност в играта. Това се отразява лошо и сред останалите играчи. Такова състезатели са например Дишлиев и Георгиев.

Засега „Спартак“ се очертава като челник в групата.

Локомотив (Русе). Този отбор прави чест на нашия град. Той от дълго време пази реномето на русенския футбол и се е стараел да заема почетно място в групата, в която участва. Под ръководството на треньора Кирил Манев, „Локомотив“ за пръв път през тази година прекара добра зимна подготовка. Особено благотворно се отрази върху играчите активната почивка в село Хисаря, Пловдивско, където се проведоха значителен брой контролни срещи.

Още в първите си състезания , локомотивци показаха добра физическа подготовка, голямо желание за победа, рутина и най-важното – спортсменска, коректна игра. Тези състезатели играят до последната минута на срещата с неотслабващо темпо за спечелване на максимален резултат. Друга ценна, характерна черта на отбора на „Локомотив“ е, че в него се включват млади, енергични състезатели.

„Локомотив“, обаче, показа системна слабост в своето нападение. Събирането на нападателите в противниковото поле твърде често ги лишава от възможността за резултатни удари в гола. Нападението на локомотивци страда от тактическа замисъл, играчите често изпадат в засади. Отбраната на „Локомотив“ на моменти проявява несигурност. По този въпрос ръководството трябва да се замисли сериозно.

Динамо (Русе). В сегашното първенство динамовци се включиха без всякаква подготовка. В отбора има известни промени – включени са няколко младежи, но с далеч недостатъчна подготовка за състезатели в отбор, участващ в „Б“ група.

Динамовци проявяват воля за удържане на напора на противника, като се стремят да отговарят с контър-атаки. У динамовци е развито във висока степен чувството да водят упорита борба за защитата на собствената си врата, с което се обясняваме и малкото допуснати голове.

За този отбор трябва да се помисли сериозно. Нужно е отделянето на динамовци на целодневна подготовка. Наред с общите мерки за повишаване на квалификацията на играчите, необходимо е да се подобри дисциплината им, която за съжаление често липсва у тях.

Червено знаме (Силистра). С треньора Петров червенознаменци водиха продължителна подготовка през зимата и в резултат на нея придобиха издържливост устрем и резултатни нападения през системата на дълги прехвърляния.

Отборът на Червено знаме (Силистра) няма добра техника. Повечето от успехите си те постигат тогава, когато са домакини. Това показва, че у тях липсват други ценни качества, като: коректност, добра култура при играта и най-вече дисциплина. Показаното в срещата срещу „Локомотив“ в Русе е под всякаква критика. Червенознаменци трябва да знаят, че победата нормално се печели от по-добрия във всяко отношение тим, въпреки нашите желания за успех.

Крайно време е треньорът и политотговорникът на този отбор да започнат своята разяснителна дейност и системно да въздействат на своите играчи.


Йордан Стойков

Напишете първия коментар

Напиши коментар