Послепис…

Академик (Свищов) – Локомотив (Русе) 1:1 (0:0)

С информация в неделния брой на вестника отбелязахме това важно за русенския футбол събитие – квалификационната среща за влизане в „Б“ РФГ между първенците на зона „Дунав“ и зона „Янтра“ – Локомотив (Русе) и Академик (Свищов). Тя завърши с благоприятен резултат за локомотивци – 1:1 (0:0). Това бе един наистина изключително важен мач, който не може и не бива да отминаваме с няколко реда. Ето кое наложи и този своеобразен послепис…

Картината на мача? – Картина, характерна за турнирните изпитания. Академиците се разположиха по схемата 4-2-4, като в средното звено поставиха двама много работоспособни играчи – Ценков и Даскалов. В нападение видяхме Кучев (№ 9), който – при равностойни партньори би могъл да стресне всеки вратар!… Отборът като цяло бе енергичен, но бе рационална техника. Още в първите 5-6 минути на мача болезнената, прекомерна амбиция тласна свищовските футболисти в стихийна, безперспективна игра! След 20-25 минута мачът бе вече решен и игрово, въпреки че до 65-ата минута резултатът беше още 0:0, когато Божилов реализира дузпа и домакините поведоха с 1:0. Да, русенските локомотивци спечелиха срещата именно в първите 20-25 минути, когато накараха дори и запалената свищовска публика да попадне в плен на песимизма: „По-добри са, дявол да го вземе!“. Самите „академици“, осъзнали безсилието си, прехвърлиха границите на твърдата игра, стана груби.

Локомотивци успяха да прекършат устрема и самочувствието на своите противници с тактичеси построена игра, с хладнокръвието си. Естествено, грижа № 1 бе защитата. Отбранителният си вал те построиха по-далеч от вратата на Симеонов. Умно! Ефикасно оръжие се каза и плътното покритие, което им позволяваше често да обезвредят противниковите нападатели, преди още да са овладели топката. Ръководен принцип: без рискове!

Никога досега рутината на вратаря Сава Симеонов не е носила в един мач толкова голяма полза за отбора, както в тази среща. Неговото спокойствие, а впоследствие и увереността след първите 20-ина минути, направиха психологическия фактор съюзник на „Локомотив“. Този именно фактор допринесе да се владее по-добре и се разиграва точно топката, да се убива темпото на противника.

Оживени коментари предизвика ръководството на съдията Д. Цанев (София). Коментари и недоволство от двете страни! Каква е истината? – Цанев ощети гостуващия отбор с отделни отсъждания. Тика нямаме предвид дузпата – (тя бе напълно реална!), затвори си очите пред не една и две недопустими грубости на домакините, не бе достатъчно решителен, за да задържи този изключително напрегнат и тежък за ръководене мач в рамките на твърдия, но коректен футбол. Вярно е обаче и друго: ръководството на Цанев не реши ненормално срещата. И това е, може би, най-важното!

Постигнатото 1:1 е, несъмнено, победа за русенските локомотивци. Двубоят обаче, не е приключил. Предстои вторият рунд! Няма място нито за успокоение, нито за подценяване. До крайната победа остава, наистина, само една крачка, която ще бъде още по-тежка. Толкова по-отговорно трябва да пристъпи към нея „Локомотив“. И ние сме убедени, че „черно-белите“ ще направят именно така, защото вярваме в тях!“


Любен Гинев

Напишете първия коментар

Напиши коментар