Пред новия футболен сезон

Наставникът на „Локомотив“ м.с. Атанас Цанов: „Ще направим всичко възможно, за да зарадваме своите привърженици“

Започнаха подготовката си за новия сезон и футболистите на „Локомотив“. Това бе и поводът да се среща и разговарям със старши треньора на отбора м.с. Атанас Цанов. Той е познат на широката общественост като строг и взискателен, но принципен и с добра стратегическа нагласа специалист. Без да се впускам в подробности за заслугите му към дунавския футбол, ще отбележа само, че той има изключително голям дял за влизането на отбора на „Локомотив“ преди две години в „Б“ РФГ. Следствието след неговото напускане е известно – изпадане в Североизточната „В“ РФГ. Сега основателно с този треньор се свързват надеждите, отборът отново да заеме своето подобаващо място в по-горния ешалон.

– Изтеклият есенен полусезон не бе много успешен за отбора на „Локомотив“, но вярваме, че няма , а и не бива да има основание за безпокойство?

– Ако гледаме трезво на нещата, повод за безпокойство няма, но има известно неудовлетворение, че не успяхме да се реализираме по най-добрия начин. Но тук веднага искам да кажа, че поех отбора в много сложен и критичен момент. Бяха го напуснали много състезатели и с моя помощник м.с. Павел Малинов фактически започнахме да го изграждаме както се казва от „А“ и „Б“. С неимоверно много трудности, подпомогнати от ръководството на клуба и на всичко локомотивски деятели, все пак успяхме да намерим млади и перспективни футболисти и да оформим отбор. Но един отбор не е само сбор от играчи, а по-важно е той да има свой облик и физиономия, своя постановка на игра, която изисква време и търпение. И ако нашето представяне не бе убедително, причината е именно в това, че нямахме постоянен състав и не можахме най-рационално и пълноценно да се подготвим за важните битки. Но аз съм оптимист, защото вече имаме база, на която да стъпим за втората решителна фаза на първенството. Шестото място, на което „зазимувамхме“ с 23 точки, на 7 точки от водача Спортист (Генерал Тошево), не отговаря на нашите реални възможности, но предвид обстоятелствата можем да го окачествим като добро. Разликата, след като на победа се дават по 3 точки, не е голяма и аз вярвам, че още в самото начало на пролетният полусезон ще я ликвидираме.

– Как ще протече и какви задачи ще решавате в подготвителния период?

– Правим всичко възможно да бъдем по-добре организирани във всяко едно отношение, за да може учебно-тренировъчната работа да протече по-целенасочено и ефективно и всички футболисти да са в унисон с изискванията. Първият ни етап е от 8 до 26 януари т.г. в Русе. Основното в него са функционалните изследвания за аеробните възможности на всички играчи, които ще бъдат изходна база. След това от 27 януари до 5 февруари т.г. ще бъдем на лагер в курорта „Люляците“. Там ще работим предимно за общофизическа подготовка и скоростно-силови качества, като не пренебрегваме и играта с топка. Отново за една седмица ще бъдем при домашни условия, след което от 10 до 22 февруари ще тренираме в Сандански. Там вече ще наблегнем на тактико-техническите аспекти на играта и на обиграване на състава. Ще имаме и доста индивидуална работа и контролни срещи.

– А какви все още нерешени проблеми имате?

– Най-големият ни проблем е стабилизирането на отбора. Всичко състезатели, с които разполагаме, както вече отбелязах, са млади и нямат нужния опит и рутина. Във футбола това са важни изисквания. Срещаме известни трудности и по битовото устройване на играчите. Ще продължим да търсим и футболисти с по-голям опит, за да може да изпълним поставената ни задача – завръщане в „Б“ група. Като треньор ме смущава един друг факт. От отбора на „Локомотив“ непрекъснато се взимат състезатели за попълнение на „Дунав“ и на практика ние винаги сме в зависимо и неизгодно положение. Така например, в началото на тазгодишния шампионат ни бяха отнети Валери Горначки и Благовест Георгиев. В „Дунав“ те не получиха титулярни места, но на нас ни бяха крайно необходими. Направени бяха опити за привличането и на Димитър Тотев, в резултат на което се получи разколебаване и спад в неговата игра. Сега има опасност да бъде привлечен и Ешреф Сюлейманов, който ни е водеща фигура, но аз вярвам, че ще бъде проявено необходимото разбиране. Аз съм за русенския футбол, но трябва да се преценява точно и обективно дали състезателите, които отиват в „Дунав“, имат качества за по-големия футбол и дали ще могат да се реализират. Тези футболисти бяха дадени без финансов иск, но за нас по-болезнено е, че там те нямат бъдеще. Затова апелирам разпределението на кадрите да се извършва по-компетентно и само от специалисти. В цялата страна се извършват невиждани досега преобразувания и мисля, че е време такива промени да настъпят и в русенския футбол. Мисля, че трябва да се скъса с досегашната практика „Локомотив“ да бъде резерв на „Дунав“. Ние сме клуб със самостоятелна сметка и искаме да се развиваме без вмешателство, за да може действително да постигнем това, на което сме способни.

– И накрая, какво очаквате от пролетните битки?

– Амбицията на ръководството на клуба, на треньорския щаб и на футболистите е да зарадваме нашите многобройни привърженици със спечелването на първото място в Североизточната „В“ група и завръщане във втория ешалон. Вярвам, че имаме сили и възможности с чест да излезем от битките и достойно да защитим авторитета и престижа на русенския „Локомотив“.

Напишете първия коментар

Напиши коментар