Русенският футбол през сезон 1953

През изтеклия спортен сезон русенските футболни отбори отбелязаха известен напредък в сравнение с миналата година. Резултатите и показаната игра, обаче, са съвсем незадоволителни, за да може един град като Русе да заеме мястото, което му се пада по този спорт в нашето физкултурно движение.

Нека разгледаме накратко проявите на отделните отбори.

„Локомотив“ зае тази година средата на таблицата в Североизточна „Б“ група. Неговата амбициозна, волева и устремена игра му донесе хубави победи (над Спартак (Сталин, дн. Варна – б.р.), Ударник (Коларовград, дн. Шумен – б.р.). Но липсата на тактическа постройка и незадоволителната индивидуална техника на отделните играчи не му позволиха да се класира по-напред. Най-слабата част в отбора бе нападението, което разчита предимно на проявите на отделни играчи и страда от липса на удари във вратата. Все пак този отбор показа най-постоянна игра и при упорита работа има възможност значително да напредне.

„Динамо“ е вторият русенски отбор в Североизточната „Б“ група, класиран непосредствено след „Локомотив“. Технически отборът не отстъпва на „Локомотив“, дори го превъзхожда в нападението, но му липсва морално-волева подготовка. Физическата издържливост на състезателите на отбора е също незадоволителна, нещо, което говори за несистемно провеждани тренировки.

От отборите от Окръжната група трябва да се отбележи най-напред първенеца „Спартак“. Това е отборът, на който Русе може най-много да разчита и който с влизането си в Североизточната „Б“ група ще бъде един от претендентите за първото място. „Спартак“ разполага с добри състезатели, които имат добра индивидуална техника, добра тактическа постройка на играта и равностойни отбрана и нападение. Незадоволителната морално-волева подготовка, вследствие на което в средата на сезона отборът преживя криза, бе преодоляна и в последните си срещи „Спартак“ се очерта като най-стегнатия и добре подготвен отбор в Русе.

Отборът на ДНА бе опасен съперник на „Спартак“, но в решителната среща между двата противника състезателите на ДНА, иначе добри в техническо отношение играчи, не издържаха психически и загубиха. През изтеклия сезон отборът на военните показа много хубави игри, но липсата на воля за победа бе тяхна хронична болест през целия сезон.

Останалите отбори на „Торпедо“, „Червено знаме“ и „Септември“ показаха твърде слаба игра и бяха неравностойни противници в срещите с гореизброените отбори. Причината за тяхната слабост е както в липсата на добри състезатели, така и в несистемните тренировки.

Като общ успех на русенските отбори в сравнение с миналата година може да се отчете по-високия дух, по-голямата физическа издържливост у играчите, поради което и срещите бяха по-динамични. Благодарение на тези проявени качества, в почти всичките си междуградски срещи те се представиха задоволително. Като основна слабост трябва да се изтъкне липсата на умела и разнообразна тактическа постройка на играта и малкото удари в гола.

Дисциплината на играчите общо взето бе на висота, но съдийското ръководство, което се явява като значителен фактор за правилното развитие на футбола, бе на много низко ниво.

Изтеклият сезон донесе успех, макар и скромен, за русенския футбол. Следва догодина русенските отбори, учейки се от допуснатите слабости, да заработят още по-упорито и системно и да постигнат вече значителни резултати, които ще им позволят да се равняват с най-добрите футболни отбори в нашата страна


Н. Боздуганов

Напишете първия коментар

Напиши коментар