Сава Симеонов – за пример!

В неделя, 29 август, на стадион „Локомотив“ многобройните зрители, които присъстваха на мача Локомотив (Русе) – Миньор (Враца) (4:0), бяха свидетели на хубаво тържество. Един талантлив и примерен футболист – Сава Симеонов, завърши състезателната си крариера.

Русенци и много спортисти в страната ще запомнят този футболист. Състезателният път на Сава Симеонов (той е роден в село Койнаре през 1931 г.) започва през 1947 г. в Спартак (Койнаре), преминава през СК „Генерал Винаров“, през „Ударник“ и „Торпедо“ от Плевен, през ВМС – Варна и Спартак (Плевен)…

През октомври 1958 година на стадиона в Русе приятелите на футбола за първи път го аплодираха в състава на „Дунав“. В продължение на няколко години Симеонов бе стълб в отбраната на този отбор. Той изнесе десетки хубави игри, спечели симпатиите и уважението на русенци.

В средата на миналата година Симеонов реши да се „пенсионира“. Тогава ръководството на Локомотив (Русе) покани добрия футболист през новото първенство да се състезава с фланелка № 1 в отбора на локомотивци, които бяха твърдо решени да щурмуват първото място в зона „Дунав“.

В много трудни шампионатни схватки защитава вратата на „Локомотив“ Симеонов. Ветеранът показа истинско майсторство и при най-критичните моменти. Сигурната му и спокойна игра окуражаваше неговите съекипници. Затова, когато локомотивци излязоха с чест и от трудните турнирни боеве с Академик (Свищов), голямото признание на състезателите и привържениците на „Локомотив“ към ветерана бе напълно заслужено.

Хилядите любители на футбола оцениха високо майсторството и самопожертвувателността на Симеонов, неговото умение да сплотява и организира колектива, примерната му, честна и спортсменска игра, чувството му на другарство.

Трудолюбив и скромен човек, Симеонов бе образец на истински състезател, носител на спортния морал. Затова, когато ветеранът предаваше вратарската фланелка на своя млад колега Андрей Андреев аплодисментите бяха продължителни, нестихващи. Приятелите на футбола оцениха по достойнство заслугите на талантливия футболист.


В. Гаджанов

Снимка: Любен Гинев

Напишете първия коментар

Напиши коментар