Спомен за Раковски (Русе) – част II

Спортно Русе

Сайтът Lokomotiv1930.com представя рубриката „Спортно Русе“. В тази поредица от статии спортният журналист Радко Димитров разказва за интересни факти и събития от спортната история и традиции на крайдунавския град.

Тази история е събрала в себе си невероятен заряд и емоции от неповторимия възход и още по-неповторимото падение на един отбор. И докато зад успехите стоят качествата на спортно-техническото ръководство и футболистите, то зад падението се крие един сериозен криминален сюжет, който сложи край на красивата приказка за ФК Раковски (Русе) и го прати небитието. Днес, след 15 години, от дистанцията на времето можем да оправим поглед назад към онези бурни години от 90-те, когато Русе ставаше и лягаше с футбола. Три отбора, кой от кой по-силен, радваха привържениците и Градският стадион се пълнеше за всеки мач.

46 години по-късно

Слави Калчев
Първи треньор на ФК Раковски в окръжната група през 1991 г. е 62-годишният легендарен капитан на „Дунав“ Слави Калчев.

На 9 май 1945 г. Раковски (Русе) изчезва от спортната карта на България. През дългите години на комунизма крайдунавският град познаваше само Дунав и Локомотив. Но нещата се промениха, комунизмът падна, настанаха нови времена. В тези условия вече имаше пълна свобода на сдруженията на граждани и на всякакви техни частни и обществени инициативи, без санкцията на вездесъщата комунистическа партия. Не бяха малко и възстановените стари организации, партии, съюзи и дори търговски фирми, съществували в България преди Деветосептемврийския преврат през 1944 г. Във футболно отношение, отделни клубове възвърнаха старите си имена – Ботев (Пловдив), Левски (София), Левски (Кюстендил), Ботев (Враца) и др., но като цяло наложилите се през десетилетията на комунизма имена бяха запазени. Изглеждаше, че споменът за съществувалите големи спортни организации преди Втората световна война е безвъзвратно заличен. Имаше само два сравнително успешни опита за възстановяването на стари футболни клубове – единият беше Белите орли (Плевен), а другият беше в Русе …

Момчетата от квартал „Възраждане“

Новата история на ФК Раковски започва някъде през пролетта на 1991 г. в квартал „Възраждане“ – точно там, където 46 години по-рано старият русенски клуб със същото име е прекратил своето съществуване. Група ентусиазирани младежи решават да основат свой футболен клуб. В основата е футболистът Камен Георгиев, който е главен инициатор за сформирането на квартален отбор. През месец май 1991 г. под името „Възраждане“ този аматьорски отбор е включен в провежданото от ФК Локомотив (Русе) работническо първенството. Помощ на ентусиастите от квартал „Възраждане“ оказват методистът на „железничарския“ клуб Кирил Пенков, който осигурява екипите на отбора, както и треньорът Павел Малинов.

Трима ветерани на стария „Раковски“ припомнят историята

На 6 юни 1991 г. е проведено учредително събрание в клуба на СДС в блок „Преслав“ на улица „Плиска“. Присъстват повече от 50 души. Желанието на почти всички младежи е новоучреденият клуб да се казва „Възраждане“ на името на квартала. Сред присъстващите, обаче, са трима оцелели футболисти-ветерани на стария клуб „Раковски“ – Васил Томов, Иван Дишлиев и Борис Райков. Дадена им е думата и те успяват да убедят мнозинството, че трябва да бъде прието името на клуба, съществувал в този район в периода 1927 – 1945 г. Така е възстановен „Раковски“ през 1991 г. За пръв председател на клуба е избран Константин Василев, а секретар-касиер става един от ветераните-футболисти Васил Томов.

Големият ентусиазъм превъзмогва трудното начало

Първата материална помощ за новия „Раковски“ идва от кметство „Възраждане“. Макар и разполагащо със скромен бюджет, общинското звено отпуска парична сума в размер на 2 000 лв. Впоследствие, с още няколко транша, помощта от кметството достига до 5 000 лв. Осигурено е ползването на игрище „Академик“ в района на Русенския университет за нуждите на новия отбор. Председателят на туристическо дружество „Приста“ Георги Тановски предоставя безвъзмездно на клуба хижа „Приста“ и футболното игрище за провеждането на лагери и подготовка. Пръв спонсор на „Раковски“ е бившият вратар на „Дунав“ Любен Марков, който дарява 2 000 лв чрез своята фирма „Спорт ЛМ-45“.

Раковски през 1991 г.

Футболният отбор на възстановения Раковски (Русе), сниман през 1991 г. на игрище "Академик" в Русе. Прави (от ляво на дясно): Константин Василев (председател на ФК Раковски), Игнат Руменов, Юксел Мустафов, Милен Пенчев, Милен Раков, Валентин Григоров, Камен Георгиев, Васил Томов (касиер/домакин); Седнали (от ляво на дясно): Калоян Инджов (син на лекаря), Иван Инджов (лекар), Милен Василев, Илиян Тодоров, Николай Йорданов, Христо Григоров, Диян Николов, Господин Филипов, Светослав Калчев (старши треньор).

Футболни хора помагат в прохождането на „Раковски“

За пръв старши треньор е утвърден бившият треньор на Локомотив (Русе) Павел Малинов. Семейната драма с болния му от левкемия син, обаче, не позволява на Малинов да продължи работата си. Само след няколко седмици, той е принуден да напусне и заминава за Италия във връзка с лечението на детето си. На треньорския пост тогава застава 62-годишният легендарен русенски футболист Светослав /Слави/ Калчев. В тренировъчния процес от време на време се включва и Любен Марков като помощник. През сезон 1991/92 Раковски дебютира в първенството на „Б“ районна футболна група /пета дивизия/. Първият официален мач за сезона е проведен на стадион „Дунав“. Съперникът е Бодра смяна (Мартен). Следващите домакински срещи вече се играят на терена на игрище „Академик“ в района на университета. Новият „Раковски“ финишира на 4-о място в крайното класиране в този дебютен сезон в пета дивизия.

Оскар Цанков установява контрол над клуба

През сезон 1992/93 младият тим на Раковски (Русе) се представя значително по-добре в първенството на „Б“ окръжната група. С натрупания вече опит и самочувствие футболистите от квартал „Възраждане“ бият наред и държат първото място в класирането на дивизията. През пролетта на 1993 г. става ясно, че Раковски ще спечели първенството като едноличен лидер. Тогава в рамките на седмица клубът е овладян от ново ръководството начало с Оскар Цанков – бивш футболист на Локомотив (Русе) от края на 70-те години. Промяната в новия „Раковски“ е тотална. С фирмено дело № 2543 от 1993 г. Русенският окръжен съд регистрира сдружение „Футболен клуб Раковски“, което се представлява от Цанков. Група русенски бизнесмени от началото на прехода застават за него, за да осигурят финансовия гръб на отбора. Раковски финишира като първенец на „Б“ Окръжна група през сезон 1992/93. За следващия сезон е планирана реформа на трета дивизия, където четирите „В“ групи са заменени от 8 зони. Поради проблеми с попълването на Русенската зонова група от БФС предлагат на Раковски да прескочи четвъртото ниво („А“ Окръжна група) и да се включи директно в зоната. Предложението е прието.

„Воеводите“ изкачиха три дивизии за две години

Тодор Тодоров – треньорът превел Раковски (Русе) от аматьорските дивизии до „А“ група. © Снимка: Тихомир Стоичков

По това време в стана на „воеводите“, както вече наричат Раковски, треньор става бившият наставник Локомотив (Русе) Тодор Тодоров. Отборът е изграден изцяло от русенски футболисти, дошли предимно от тима на „железничарите“ – Благовест Георгиев, Мариян Тодоров, Румен Монев, Димитър Тотев, Коста Аврамов, Драгомир Григоров, Кирил Кирилов, Илия Янков. Зелената фланелка обличат още Симон Ованесян, Стоян Младенов, Марин Маринов, Шенер Ремзи, Димитър Димитров, Йордан Дженков, Росен Станков, Красимир Гецов, Николай Николаев, Младен Цонев, Виктор Банков и др.

За шампионата в зоната Раковски вече ползва Градския стадион в Русе. Безплатни автобуси с фенове пътуват навсякъде с отбора при гостуванията. Сезон 1993/94 донася на Раковски промоция в Северната „Б“ група. Русенските „воеводи“ громят наред в зоната, а резултати като 11:0 срещу Исперих и 12:0 срещу Антибиотик (Разград) могат само да илюстрират първенството, спечелено с актив от 24 победи, 3 равни и 3 минимални загуби, регистрирайки абсолютен рекорд по отбелязани голове за един сезон – 108 срещу само 7 в своята врата.

Следва онова незабравимо „американско лято“ на българския футбол, в което националният отбор постигна историческото четвърто място на Световното първенство в САЩ. Този успех на Димитър Пенев и неговата чета даде невероятен импулс на футбола в България. В Русе предстоеше сезон 1994/95, през който три русенски отбора щяха да мерят сили в Северната „Б“ група.

/Следва/

Още по темата

2 Коментари

  1. Историята на новия ФК Раковски започва не през 1992 г. а през 1991 г. Аз съм първият спонсор на новорегистрирания футболен клуб Раковски в кв. Възраждане, като мога да Ви го докажа с документи.
    С поздрав,
    Любен Марков

    • Благодаря за внесените уточнения и допълнения, които са взети предвид в последната редакция на тази статия.

Напиши коментар