Чудесен завършек на сезона

Футболистите на Локомотив (Русе) с бронзови медали от Световното железничарско първенство

След като по една или друга причина не можаха да изпълнят основната си цел – влизане в „Б“ РФГ и да бяха го програмирали, русенските локомотивци едва ли можеха да поднесат по-добър десерт на привържениците си – бронзови медали от XIV световно първенство на УСИК по футбол, което се проведе миналата седмица в Дуисбург, Германия.

„Можем само на благодарим на железничарския спортен съюз, че ни гласува доверие за това участие“, сподели след завръщането на отбора председателят на клуба Георги Цонев. – „И не на последно място на Софийското ЖП управление и неговият началник Ал. Каменов, които станаха спонсори на участието ни. За първи път се почувствахме наистина „Локомотив“. Досега това първенство беше патент само на Локомотив (София), по веднъж са участвали отборите на Пловдив и Горна Оряховица. А с успеха си гарантирахме участието на български отбор и на следващото първенство“.

„Железничарско, но все пак световно първенство“, продължа старши треньорът м.с. Тодор Тодоров. – „И като такова протече много оспорвано. Освен нас, участваха още шест отбора – от СССР, Чехословакия, Финландия, Белгия, Англия и домакините от Германия. Не се яви осмият участник – КНДР (Северна Корея) – доколкото разбрахме по финансови причини. В предварителната група бяхме с отборите на СССР и Финландия. В първия мач успяхме да се наложим над финландците с 2:1 (голове на Евгени Колев и Благовест Георгиев).

В двубоя със съветските железничари (които по-късно завоюваха титлата) не издържахме физически в последните десетина минути и загубихме с 0:3. Не искам да се оправдавам, но те сега са във върхова форма (първенството на СССР е в разгара си), докато при нас търпи естествен спад.

Но в срещата за III-IV място с Белгия момчетата дадоха всичко от себе си и успяхме убедително да се наложим с 5:1 (голмайстори Томислав Господинов – 2, Румен Монев, Евгени Колев и Илия Янков), което ни донесе бронзовите медали. Шампион стана представителят на СССР, следван от този на Чехословакия.

Освен изрядната във всяко отношение организация, незабравимо впечатление в мен оставиха великолепната спортна база, с която разполага градът и начинът по който тя се използва. Игрища за крикет, голф, тенис, десетина футболни терена, езеро за гребане и водни ски! И всичко това гъмжи от хора – от седем часа сутринта до десет вечерта. Така се създават традиции…“

До края на седмицата футболистите на „Локомотив“ ще бъдат в почивка, след което в понеделник ще се съберат за първа тренировка от подготвителния период за новото първенство.


Коста Ангелов, в.“Утро“

Напишете първия коментар

Напиши коментар