Школата на Локо (Русе) влиза в новия сезон с осем отбора

Въпреки че, за мъжкия отбор на ФК Локомотив (Русе) новият сезон 2019/20 ще бъде нулев поради ред причини, в школата на „железничарите“ с пълна сила започва подготовката на децата и юношите за предстоящите шампионати при подрастващите. Клубът ще участва с рекорден брой от осем формации – практически във всички възрастови групи.

Заради разпускането на представителния отбор и прекратяването на участието му в Трета лига, мнозина побързаха да отпишат Локо (Русе) от футболната карта. Но дали това е така?

„Локомотив“ е кауза и отказване от тази кауза няма. Да, имаме сериозни трудности и като финансиране, и като организация, но колкото и да ни струва, ще се борим клубът да продължи да съществува“, казва техническият директор на „железничарите“ Калоян Георгиев.

„Обещал съм си с един човек, който вече не е между нас – Бог да го прости, Борката Богомилов – но имахме такъв разговор с него, че мъже може да няма или да са в областната група, но децата и школата ще ги има, защото те са ни най-важни. Така че, гарантирам го – школата продължава с главната и основна цел – да развива качествата и да изгражда характера на бъдещите русенски футболисти“, подчерта Георгиев.

Локо (Русе) ще разчита на собствените си юноши за възстановяването на мъжкия отбор на клуба. © Фото: Салим Салих.

След разпускането на мъжете, в новите условия водещ отбор на клуба стават юношите старша възраст. За новия сезон, освен че ще разчита на собствените си кадри, „Локомотив“ очаква да привлече и футболисти до 19 години, които са освободени от другите клубове в града, но искат да продължат да играят и да се развиват. „Всички те са добре дошли при нас“, потвърди Георгиев и допълни, че се надява с ядрото от старшата възраст още следващия сезон да бъде възстановен мъжкият отбор и да поднови участие, макар и в русенската Областна група.

Осем отбора на детско-юношеската школа на Локо (Русе) ще започнат през новото първенство. Юношите старша възраст ще бъдат в Зона „Варна“, а младшата възраст и децата – в Зона „Русе“. По-нататък, при по-малките футболисти „железничарите“ ще имат отбори в турнирите по Футбол 5, Футбол 7 (два тима – Локомотив I и Локомотив II), Футбол 9, както и отбор в подготвителната група /Футбол 11/ в голямата зона „Варна“.

Отборите от школата ще бъдат водени от треньорите Георги Братованов, Динко Дерменджиев, Румен Шанкулов, Александър Маринов и Калоян Георгиев. За подготовката на вратарите във всички формации, както и досега, ще продължи да се грижи Златко Златев.

„Не е лесно да поддържаш девет възрастови групи, но още по-трудно е – и няма съвест, която да те накара – да зарежеш школата и да се откажеш. Това са повече от 130 деца – градено, събирано, тренирано – ден по ден, едно по едно, с много желание и себераздаване. Ще търсим помощ малко по-малко, но с повече приятели и поддръжници, съм сигурен, че ще успеем“, завърши Георгиев.

Иконата на русенския футбол – Борислав Богомилов /Шивача/, е неразривно свързан с историята на „железничарите“.

Напишете първия коментар

Напиши коментар