30 години „Локомотив“ – Русе

Една богата спортна история

Преди 30 години бе основан железничарският спортен клуб – „ЖСК“ в Русе. Оттогава досега той е истинско огнище на масова физкултура и спорт. Първите години са трудни. Липсват обувки, фланелки. Състезателите делят от залъка си. Организират се томболи, вечеринки. Ентусиастите лев по лев събират средства. Не закъсняват и добрите резултати.

1935 година – съставен е първият женски волейболен отбор. След това се изграждат отбори по баскетбол, гимнастика, колоездене, туризъм.

1936 година – сформирана е първата команда на гребна лодка – шесторка. Поставено е началото на гребния спорт в дружеството.

1937 година – юношеският футболен отбор на клуба е градски първенец.

1939–1940 година – завършва строителството на стадион „Локомотив“. Международни футболни срещи в Ниш, Букурещ, Гюргево. Футболният отбор на клуба става окръжен първенец и няколко години защитава титлата си.

След 9 септември 1944 г. физкултурата и спортът станаха неразделна част от живота на транспортните работници. Секциите се обединиха в едно физкултурно дружество „Локомотив“. Ни сме съвременници на успехите, които постигна това дружество по футбол, гребане, бокс, гимнастика, борба, баскетбол и волейбол.

След направената реорганизация на родното физкултурно движение, преди няколко години „Локомотив“ се сля с дружество „Дунав. Преди няколко дни обаче, по решение на Окръжния комитет на БКП, транспортните работници в нашия град отново сформираха дружество „Локомотив“. Нека му пожелаем да постигне решенията на ЦК на БКП за масова физкултура и спорт!

Христо Неделчев, бивш зам.председател на дружество „Локомотив“


НАЧАЛОТО /спомени/

Това стана през 1926 година. Стругарите Иван Минчев и Стефан Антонов, шлосерът Йордан Дянков и някои други работници от тогавашната жп работилница донесоха една футболна топка. През обедните почивки те я ритаха край горичката на мястото на сегашното депо. Научавайки това, тогавашният началник им забрани да играят с топката, понеже се изморявали за работата в работилницата.

Семето обаче беше посято. Неговите кълнове не закъсняха да избуят. През 1928 година беше основан футболният тим „ЖСК“. Сред железничарите се породи желание да спортуват. „ЖСК“ не бе признат веднага от тогавашните среди, но това не отчайваше ентусиастите. След две години „ЖСК“ бе приет за член на русенската спортна федерация. В ръководството му влизаха инженер Сотиров, инженер Петров, Ст. Доганов, Ил. Янъков и др. В състава на първия футболен отбор фигурираха работниците от тракцията Ст. Александров, Ив. Димитров, В. Капанджиев, Иван Петров, Д. Дамянов, Стефан Доганов, Хр. Георгиев и др. По-късно, във футболния отбор се включиха и хора от стационарния персонал, от железопътното депо, от 12-а жп секция и др.

Футболният отбор на „ЖСК“ беше с малки финансови възможности. Играчите не бяха екипирани. За набавянето на средства се разиграваше томбола, откупуваха се кинопрожекции и театрални представления. Не бяха редки и случаите, когато работниците подаряваха част от заплатите си на клуба.

За 3-4 години „ЖСК“ се стабилизира и стана един от най-добрите отбори в областта. Той започна да оспорва първите места на тогавашните „Левски“ и „Напредък“. През 1936 година „ЖСК“ се наложи и спечели купата на железниците. През август същата година „ЖСК“ за пръв път излезе извън страната. Той посети Югославия. През следващите години отборът укрепна още повече. Той стана носител на преходната купа на РОСО по футбол.

Труден, но славен беше пътят на „ЖСК“. Много препятствия преодоляха неговите привърженици и спортисти, но запазиха чисто и неопетнено името на работническия спортен клуб.

Стефан Доганов

Ил. Янъков


В юбилейните дни

28 октомври 1961 г. – от 19 часа в Дома на културата – тържествена юбилейна вечер..

29 октомври 1961 г. – от 10 часа на стадиона за ръчни игри – финален турнир по волейбол. В Дома на моряка – финални срещи от турнирите по шахмат и тенис на маса. На стадиона – от 14:30 часа – футболна среща между ветераните на Локомотив (Русе) и Локомотив (Пловдив), от 15:30 часа – футболна среща между представителните отбори на Локомотив (Русе) и Локомотив (Пловдив).

Напишете първия коментар

Напиши коментар