90 години от основаването на Локомотив (Русе)

На 4 декември 1930 г. в Русе е основан Железничарският спортен клуб /ЖСК/. Благодарение на своите първи футболисти, още през 30-те години на XX-и век клубът бързо добива широка популярност извън ведомството на железниците.
Първият голям успех е спечелената сребърна (позлатена отвътре) Железничарска купа през 1936 г. Футболният отбор е шампион на Русенската спортна област през 1942, 1943, 1946, 1947 и 1948 г. Четвъртфиналист е в Държавното първенство на България през 1943 г. и е полуфиналист в турнира за Купата на България през 1946 г.
През 1945 г. ЖСК е преименуван на „Локомотив“ и вече 90 години е горд представител на спорта в Русе. Въпреки многобройните опити да бъде закрит и заличен, да бъде „обединен с други“ и претопен, да бъде поставен в неизгодното положение на „втора цигулка в оркестъра“ на русенския спорт, „Локомотив“ оцеля. И днес е институция и запазена марка, продължаваща своите неизкореними традиции, чиято основа е положена още в 1930 година.
„Локомотив“ успя да се справи с превратностите на времето, премина през епохите на Царство България и на „Народната република“, за да достигне до наши дни като носител на железния дух и на несломимата воля на цяла плеяда свои спортисти, треньори и деятели назад във времето.
И ето, 90-години по-късно русенските „железничари“ продължават да бъдат на своя пост – не само във футбола, но и в леката атлетика, бокса, борбата, плувните спортове и водната топка, кану-каяка, академичното гребане, акробатиката, гимнастиката, джудото и самбото, спортната стрелба.
В годините назад под шапката на железничарското дружество е имало още отбори по волейбол и баскетбол, ски, тенис на корт, колоездене. „Локомотив“ създава и първият русенски отбор по хокей на лед през 1953 г.
Днес традициите на русенските железничари и локомотивската кауза отстояват с чест:
⚽ Футболен клуб „Локомотив“
? Лекоатлетически спортен клуб „Локомотив“
? Боксов клуб „Локомотив“
? Клуб по борба „Юнак Локомотив“
? Клуб по водна топка „Локомотив“
? Клуб по плувни спортове „Локомотив“
? Клуб по кану-каяк „Локомотив“
? Клуб по академично гребане „Локомотив“
? Акробатичен клуб „Локомотив“ 
?Гимнастически спортен клуб „Локомотив“
? Спортен клуб по джудо, самбо и ММА „Локомотив“
? Клуб по спортна стрелба „Локомотив-ТТ“
❤️ Клуб на ветераните-спортисти „Младост-Локомотив“
На всички състезатели, треньори и деятели, на техните многобройни приятели и горещи привърженици – честит 90-годишен юбилей, русенски „железничари“!

Напишете първия коментар

Напиши коментар