Final Destination*: Lokomotiv1930.com

Това е! Добре дошли в последнaтa спирка на Локомотив Русе! Lokomotiv1930.com е мястото, където от дистанцията на времето отправяме поглед назад към славните времена на русенските „железничари“. Тази магия в червено, черно и бяло не може да не накара човек, седял на онзи стадион между Депото и Завода, да трепне от спомена за годините, когато всичко беше истинско. Футболистите бяха артисти, играта беше зрелище, а стадионите се пълнеха за всеки мач. Нямаше значение дали играеш срещу ЦСКА или срещу Дунарит (Николово). Във футбола тогава имаше други ценности, някак си.

Тук сме се постарали да съберем накуп всичко за Русенското Локо – такова, каквото го помним през годините. Тук ще качваме и нови материали занапред. Гледаме с носталгия към тези парченца спортна слава, но също така, това ни дава и вяра в бъдещето.

Искаме този сайт, форумът и групата ни във Фейсбук да бъдат считани, като отворена трибуна за мнения, анализи и коментари по всички въпроси, които вълнуват приятелите на Локомотив (Русе).

Освен от футболния клуб, локомотивската традиция се поддържа от няколкото спортни клубове, които и днес развиват активна дейност. Не сме ги забравили и сме им отделили подобаващо място.

Домът на „железничарите“

Първият локосайт 2001 г.
Първият локосайт www.lokomotiv1930.dir.bg през 2001 г.

Lokomotiv1930.com води началото си от пролетта на 2001 г., когато интернет мрежите в България бяха малко на брой и слабо развити като обхват, а да имаш личен компютър с връзка към световната мрежа все още беше лукс и не толкова необходимост. Не повече от двадесетина футболни клубове имаха интернет сайтове и нашето Локо беше един от тях. Имаше новини, коментари, полезна информация, история, първи форум.

Паметен ще остане онзи 25 юли 2001 г. На тази дата за първи път в историята мач на русенски футболен отбор бе излъчен в интернет с коментар на живо. Това беше приятелската среща ЦСКА – Локомотив (Русе) в Трявна.

Този сайт, изглеждащ днес по детски наивен и шарен, всъщност беше един от най-модерните за времето си клубни сайтове у нас. Печалната съдба на футболния клуб остави ЛОКОМОТИВ Оn-line в застинало положение в периода 2002-2007 г., запечатал просто блясъка на славата от спечелената промоция в „Б“ група. Защото Локо (Русе) бе разтурен през 2002 г. в качеството си на актуален първенец. В началото на 2007 г. хостинг компанията Dir.bg промени условията си за ползване и след известно време свали сайта от интернет. Въпреки това, благодарение на модерните технологии на Archive.org този първи локосайт може да бъде видян и днес тук. Но тогава, в него момент това не беше възможно.

Добре дошли при Локомотив (Русе)!

Loko-Ruse.dir.bg
Loko-Ruse.dir.bg – Локосайт 2.0

С идеята да запазим жив споменът за нашето Локо, пуснахме нов локосайт през 2007 г. Успяхме да пренесем почти всички материали и информация на новото място. Като временно решение, този сайт изпълни своята мисия и дори помогна локомотивската кауза да бъде защитена, когато това се налагаше. По това време се появиха новият ни форум и локогрупата във фейсбук.

Междувременно технологиите се развиха с бясно темпо и днес, за да имаш приличен сайт не се изисква магистратура по програмиране. Сега новите ресурси и платформи предлагат безброй възможности да покажеш това, което искаш, максимално ефективно, така че посланията ти да достигнат до повече хора. Ето защо смятаме, че Lokomotiv1930.com е последното местоназначение. Мястото, където локомотивската кауза ще продължи да живее занапред.

Проектът Lokomotiv1930.com в сегашния си вид е подготвен под общата редакция на Радко Димитров.

Трудно е да се изброят всички помощници и спомоществователи на този проект през годините назад. Тези, които се чувстват пропуснати, моля да ни извинят. Обадете се, ще ви добавим.

Първите сътрудници на сайта бяха Калоян и Велизар, графичният дизайнер Борислав /пръв сканирал и обработил дигитално емблемата на Локомотив/, програмистът Пламен.

Неоценима бе помощта и вдъхновението получено от екипа на първия футболен сайт в България – Bulgarian-football.com. Неговите редактори Юлиян Дончев, Йордан Циров и Владислав Лазаров окуражиха нашите усилия да продължим напред.

Сегашната версия на клубната емблема на Локомотив (Русе) е обработена графично от Венцислав Николов от сайта BGclubs.eu.

С материали за сайта през годините помогнаха Александър Алексиев и Живко Накев, бившите футболисти Тома Филипов, Тайфун Мехмедов, Благой Ковачев, Александър Цонев, Цоню Кюранов, Ремзи Нуриев, Любен Марков, Константин Василев, Сава Пачеджиев, Димитър Станчев, Стоян Илиев, Илиян Памуков, лекарите на отбора Борис Попов и Иван Инджов, треньорите Петър Пенев, Тодор Тодоров, Никола Христов и др. Имената им са изброени поименно в секция „Дарители“.

Ценни дарения получихме, макар и посмъртно, от бившите футболисти на ЖСК и Локомотив (Русе) Лазар Башев, Илия Бахнев и Борис Митев, чрез техни близки и роднини.

Имахме ползотворно сътрудничество с подобни сайтове като тези на ЦСКА, Берое, Спартак (Варна), Енергия (Търговище), … и дори Дунав.

Принос към информацията имат почти всички русенски спортни журналисти през годините назад – Тодор Календжиев, Румен Максимов, Георги Христов, Росен Моллов, Ильо Драфилов и всички техни предшественици в последния век. Понеже в края на краищата писаното слово остава.

Завесата на футболната история на Локомотив (Русе) повдигнаха историкът Димитър Попов и изследователят Нанко Нанев. Тяхната работа в архивите и библиотеките в последните години помогна да се подреди пъзела на „железничарската“ летопис.

Никола Христов /статистикът, не треньорът -б.р./, както и футболният архив на Bulgarian-football.com, са източниците, от които са почерпени резултатите и класиранията на Локомотив (Русе) през годините назад. Техният принос към футболната история и статистика у нас е наистина епохален.

От началото на 2014 г. Lokomotiv1930.com пусна оптимизирана мобилна версия, напълно съвместима с iOS (iPhone, iPad, iPod Touch), Android, BlackBerry, Windows Phone, Nokia и др. В крак с времето, сайтът разполага и с профили в социалните мрежи Facebook и Google+, както и в Twitter.

===========================

*Final Destination – последно местоназначение.

mobile
Изглед от мобилната версия на Lokomotiv1930.com пусната на 5 януари 2014 г.

Мнения

Напиши коментар