Обнадеждаваща победа

Локомотив (Русе) – Първи май (Варна) 5:3 (2:1)

Устремът, с който локомотивци започнаха неделната футболна среща, бе много скоро възнаграден. Още в десетата минута с отличен удар лявата свръзка откри резултата. В 35-ата минута Д. Георгиев „открадна“ една топка от противников бранител и покачи на 2:0. Последва траен натиск на първомайци. След едно разбъркване в последната минута на полувремето силен удар отляво разтърси мрежата на русенци. Така завърши първата част на играта.

Нашият отбор показа известен технически превес, проведе няколко остри атаки в коридори, но с това като че ли се изчерпаха възможностите му. Централният нападател Костов, който иначе респектрираше със снажната си фигура, често забавяше топката, водеше я излишно и убиваше темпото на атаките. Ремзи Нуриев играеше изтеглен назад, явно натоварен с конструкторски задачи. А двете крила не бяха достатъчно бързи. Варненци пък се ориентираха към опростена и маневрена игра (особено лявото им крило) и ако не бяха срещнали енергична защита (начело с централния защитник Боюклиев) едва ли щяха да се задоволят с такъв малък актив.

През второто полувреме локомотивци се оказаха по-добри реализатори. Изненадващ далечен удар на Д. Георгиев увеличи резултата. После Нуриев пресече умно остър пас от дясно, а минута след това от двоен наказателен удар резултатът нарасна до 5:1. Но това съотношение беше неочаквано променено. Само пет минути бяха достатъчни на варненските нападатели да отбележат два гола.

Все пак няма съмнение, че победата на „Локомотив“ е заслужена. Съставът на отбора е значително подмладен и притежава добра физическа издържливост. Но липсата на тактическа зрялост все още сковава играта му. Липсват остроумни и изненадващи ходове. Атаките се строят шаблонно, с бавно обработване на топката. Не е достатъчна и психологическата устойчивост. Въпреки тези слабости обаче, личи, че отборът е израснал. Особено ценно качество е неговата борбеност, резултатността му. В трите си мача досега локомотивци са отбелязали девет гола!

Повишеният интерес към мачовете на „Локомотив“ през тая година е израз на дълго таена надежда. Защо най-после да нямаме представителен отбор и в „Б“ РФГ? Последната победа укрепи надеждите. За да пристигнат на финала първи, локомотивци трябва още много да се учат, да набират сили и да ги използват най-рационално.


Н. Николов

Напишете първия коментар

Напиши коментар