Русе. Стадион „Локомотив“.

Отборът на ЖСК (Русе), сниман на игрище „Алеите“ преди мач срещу „Напредък“.

В първите години от своето създаване ЖСК (Русе) използва за официални срещи игрище „Алеите“ /където днес е Домът на културата/ и игрището на „Раковски“ /в района на днешната товарна гара/. Първото игрище „Локомотив“ е изградено на ъгъла на улиците „Плиска“ и „Тулча“, където днес се намира бившата сграда на Ж.П. общежитието и Ж.П. стола. Това се случва след Втората Световна война.

Днешният стадион „Локомотив“ е построен в средата на 60-те години на XX в. с доброволен труд на работниците и служителите на ЛВЗ /дн. Локомотивен и вагонен завод 1866 АД/.  Официалното откриване е на 26 юни 1966 г. Любопитен факт е, че стадион „Локомотив“ и стадион „Дунав“ са стадиони-близнаци, изпълнени по един и същ проект и с един и същ архитектурен план.

Стадион „Локомотив“ е бил собственост на БДЖ, в чиято система се намира ЛВЗ, до началото на 90-те години. След това е прехвърлен в активите на Община Русе.

Стадион „ЛОКОМОТИВ“ се намира в североизточната част на град Русе. Той е най-големият обект от спортния комплекс на „червено – черните“, който включва още тренировъчно игрище, басейн, голяма спортна зала, административни канцеларии, кафене, ресторант и паркинг. Капацитетът на стадиона е за 10 000 души, но за съжаление започналия през 1990 г. ремонт на страничните сектори не беше завършен поради липса на средства и днес от публиката се използват само секторите до козирката и централната трибуна. Така че реалният капацитет е за 2 000 души със седящи места и поради тази причина отборът играеше някои от важните си домакински срещи на Градския стадион ( 22 000 места ).

Домът на „железничарите“ се използва от Областния съвет на БФС като арена, на която се провеждат плейофите от първенството на русенската „А“ областна футболна група, срещи от детските и юношески финали в региона, мачове от градското ученическо първенство и др.

Концерт на "Супермакс"
Концертът на „Супермакс“ си остава ненадминат рекорд по посещаемост на стадион „Локомотив“ – около 25 000 зрители

В миналото тук се повеждаха състезания от международни и републикански първенства по футбол и лека атлетика. Най-посетеният мач за всички времена е полуфиналът за Купата на Съветската армия ЛОКОМОТИВ (Русе) – ЦСКА (София) (2:4) на 31 май 1989 г. – 12 000 зрители. Най-посетеното мероприятие е концертът на австрийската поп група „SUPERMAX“ на 8 юни 1980 г. – около 25 000 зрители. По спомените на мнозина поне още толкова хора са останали извън стадиона.

Последният сериозен ремонт на стадиона датира от 1990/91 г., когато Локомотив (Русе) печели промоция и влиза в „Б“ група. Дървените пейки са премахнати и на Централния сектор са поставени метални скамейки. Западният и Източният сектор също са ремонтирани, но остават голи, тъй като скамейки не са монтирани. Единствено южната трибуна остава с дървени скамейки.

В годините след това усилията по поддръжката на стадиона са насочени единствено към тревното покритие на терена, което до 2000-та година бе в прекрасен вид. След това постепенно теренът бе занемарен, а след фалита на ФК Локомотив (Русе) и закриването на клуба през 2002 г. целият стадион бе оставен на произвола на съдбата.

След 2002 г. стадион „Локомотив“ бе използван за тренировки и официални срещи от детско-юношеските формации на ФК Русе’99. Тук бе проведена и първата тренировка и голяма част от подготовката на новосъздадения през лятото на 2003 г. ФК Дунав (Русе). Впоследствие, след създаването си през 2004 г., ФК Аристон също е ползвател на стадиона.

Кметът на Русе Божидар Йотов подписва концесионния договор за стадион „Локомотив“ през 2006 г.

В края на 2005 г. стадион „Локомотив“ и целият спортен комплекс бе обявен за отдаване на концесия от Община Русе, която е собственик на спортните съоръжения. Кандидат обаче не се появи. По-късно същата година бе обявена процедура по отдаване на концесия за 15 години само за стадиона, помощното игрище и част залата на стадиона, където са съблекалните на футболистите и сервизните помещения. Единственият кандидат на търга бе фирма „Аристон-С“ ООД, която е собственик на ФК „Аристон“. Концесионният договор беше подписан от кмета на Общината Божидар Йотов и шефа на фирмата Борис Синабов на 16 февруари 2006 г. Фирмата-концесионер обяви намерения да инвестира 250 000 лева в съоръжението, като се планира сериозен ремонт да бъде извършен през първата година, а инвестицията за първите пет години ще бъде около 150 000 лева. Годишната концесионна такса е 2000 лева.

Централната трибуна и козирката на стадиона по време на ремонтните дейности през септември 2011 г.

Първите видими инвестиции от страна на концесионера бяха направени едва през 2010-2011 г. Тревното покритие на централния терен беше подобрено, козирката на стадиона измазана в червено и черно. Изградени са три изкуствени терена. Западният вход на стадиона и информационното табло са ремонтирани.

Съществува виртуален проект за цялостна реконструкция на стадион „Локомотив“, който обаче изглежда прекалено амбициозен за възможностите на концесионера. Видно е, че мащабноста на проекта не е съобразена с обществените реалности в Русе.

Тренировка на ЦСКА
Едно от последните масови събития на стадион „Локомотив“ беше тренировката на ЦСКА преди шампионатния им двубой срещу Лудогорец в Разград. Около 1 000 души проследиха заниманието, проведено на 23 май 2012 г.

На 28 февруари 2013 г. концесионерът обяви публично, че замразява инвестиционната си дейност на стадион „Локомотив“. В лично изявление, публикувано на Фейсбук страницата на ФК „Аристон“, президентът на клуба Николай Синабов обяснява, че вероятната причина е „мълчаливият отказ“ на Община Русе да предостави за ползване на концесионера още части от Спортния комплекс „Локомотив“. Тези претенции обаче не са част от предмета на договора за концесия и не е ясно въз основа на какво, как и кога са предявени, за да се достигне до неофициален отказ от страна на Общината.

Настоящият концесионен договор за стадион „Локомотив“ между Община Русе, собственик на стадиона, и фирма „Аристон – С“ ООД, концесионер, изтича на 16 февруари 2021 г.

Вижте фотоалбума със снимки от стадион „Локомотив“ в Русе.

Мнения

Напиши коментар